Integrare și agricultură sustenabilă la Moara Domnească

Staţiunea Didactică și de Cercetare Dezvoltare Agronomică Moara Domnească, care include Ferma didactică Moara Domnească (www.sdbelciugatele.ro ), se află la 15 km de sediul USAMV Bucureşti, și oferă studenților noștri un model de fermă mixtă, cu mai multe sectoare: Vegetal, Zootehnie, Cultură mare, Pomicultură, precum şi un Complex alimentar.

Sectorul vegetal exploatează o suprafață de aproximativ 250 ha, unde sunt cultivate, respectând asolamentele, culturi de grâu, triticale, mazăre, floarea-soarelui, porumb, rapiță și lucernă. Sunt semănate o serie de soiuri și hibrizi de la majoritatea firmelor producătoare de semințe de pe piață, tocmai pentru a urmări evoluția acestora pe zona de SE a Câmpiei Române.

Sectorul vegetal, prin speciile cultivate, vine şi susţine sectorul zootehnic prin asigurarea unei părţi importante din hrana animalelor şi păsărilor.

 

Sectorul Zootehnic deţine colecţia naţională de palmipede (raţe, gâşte) şi produce anual, în incubatorul propriu. peste 16.000 boboci de raţe gâşte, în funcţie de cererea pieţei.

 

De asemenea, deținem un număr de 40 de bovine din rasa Montbeliard, iar producţia de lapte este oferită spre comercializare prin dozatoarele din Bucureşti, sediul USAMV, Piaţa Otopeni şi la sediul fermei din Moara Domnească.

 

Sectorul pomicol cuprinde 22 ha de măr, 7 ha de prun, 5 ha de nuc, iar producţiile de fructe sunt stocate până la comercializare în depozitul cu atmosferă controlată în 8 celule cu o capacitate de 100 tone fiecare, care permite păstrarea recoltei în condiţii, pentru a obţine preţuri avantajoase.

 

Complexul alimentar compus dintr-o terasă (Reforma 9) cu o capacitate de 50 locuri interior si 150 de locuri la terasa in aer liber, o cantină de 100 de locuri, şi un salon de evenimente cu o capacitate de 300 locuri.

 

O mare parte din felurile de mâncare servite în complexul agroalimentar utilizează ingrediente din cadrul Stațiunilor noastre.

 

  Articol scris de Prof. Univ. Dr. Răzvan Ionuț Teodorescu – Prorector, USAMV Bucuresti


vezi și…

Noi soiuri de viță și noi vinuri de calitate la Pietroasa – Istrița

Comentariile sunt închise