Fermier Ialomița: Se exagerează cu densități mari la porumb

Anul 2020 este un an cu producții mici la porumb, ba chiar deloc în unele zone ale țării.

De vină este seceta, dar și tehnologiile aplicate de fermieri la insistențele furnizorilor de samânță, fie că vrem sau nu să recunoaștem… În acest an, de exemplu, fermierii care au însămânțat 70.000-80.000 de plante la hectar nu au obținut nimic, a atras atenția Marin Nedu, un cunoscut fermier din Ialomița, la Ziua Porumbului 2020. La cât de greu este acest an și la cât de multe probleme au avut agricultorii de rezolvat, 2020 ar trebui să fie un an școala pentru toata lumea, inclusiv pentru cercetatorii români.

„Este un an de excepție. La mine situatia este asemănătoare cu cea de la Orezu. La grâu și orz pe 800 ha a fost productie zero. La floarea soarelui avem 2 tone/ha, datorită faptului că am semănat-o mai târziu și am valorificat aversele care au venit pe parcursul lunii iulie. La porumb realizez o medie de 2 tone/ha pe o suprafață de 500 ha, iar singura masură care a avut ceva eficiență a fost reducerea densității. Nu știu de ce se exagerează la insistența furnizorilor de sămânță cu creșterea densităților la 70.000 de plante la hectar. Vecinii mei care au însămânțat 70.000-80 000 de plante nu au făcut niciun bob de porumb”, a declarat Marin Nedu.

El spune că ar fi bine ca și cercetarea românească să insiste mai mult asupra unor aspecte care vizează măsuri de conservare a apei în sol și de protecție vizavi de secetă, inclusiv eficiența irigațiilor.

„În acest an, am avut o secetă extremă și ar trebui să fie un an școală, adică să se analizeze  de cei competenți eficiența irigațiilor, modul de organizare a irigațiilor și de aceasta legat comasarea terenurilor și cadastrarea lor până la a face irigații. Irigațiile sunt un subiect tabu de 30 de ani cu mare valoare electorală, sperăm ca de data aceasta să aibă și ceva consistență reală, să vedem că într-adevar se miscă ceva’’, a mai declarat Nedu.

Cât despre anul 2021, dupa toate premisele se arată destul de greu. Iar fără sprijinul autorităților, ar putea fi chiar dezastruos, trage un semnal de alarmă fermierul ialomițean.

„Vrem ca Guvernul să acorde un sprijin care este binevenit pentru înființarea culturilor de toamnă ….Sunt foarte mulți fermieri disperați la ora aceasta că nu știu ce să facă și așteaptă …Singura soluție este ajutorul de la Guvern pentru reluarea ciclului agricol, în caz contrar vom avea iar un nou an dezastruos”, a declarat Nedu.

Marin Nedu administrează circa 1.700 hectare de teren agricol în localitatea Căzănesti, județul Ialomița

Declaratia video pe Facebook


Vezi și …

Nicu Vasile, LAPAR: Ajutorul pentru secetă acopera 40% din cheltuielile eligibile

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim