Avertizare Valeriu Tabără: Situația este de aproape două ori mai gravă decât in 2019

Valeriu Tabără, președintele ASAS, îi avertizează pe fermierii români că 2021 va fi un an foarte dificil, după ce în 2020 agricultorii au avut probleme mari din cauza secetei, care a dus la o reducere a producției vegetale de circa 30% pe total. La acest moment, situația este destul de gravă, de aproape două ori mai gravă față de 2019, trage un semnal de alarmă Tabără.

Atenție la tehnologie și la alegerea soiului, mai spune fostului ministru al Agriculturii, care adaugă că nu este suficient să ai utilaje performante ca să obții producții bune.

„Ne-am adresat de ani de zile fermierilor să învețe să lucreze mai bine pământul, nu-i suficent să ai utilaje performante și tu să nu adaptezi tehnologii pentru ele. În Bărăgan nu se lasă brazda crudă, razele soarelui la temperaturi care ajung până la 60 de grade Celsius distrug substanța organică- humusul, inclusiv microbiologia solului este afectată. Nu se poate să fie lăsat terenul nearat, nediscuit, nedezmiriștit după recoltarea plantei premergatoare, în condiția în care trebuie înmagazinată orice picatură de apă din sol”, a declarat pentru FoodBiz Valeriu Tabără.

Din păcate, însă, această situație se întâlnește în multe zone din țară, unde nu s-a discuit după culturile de floarea soarelui sau porumb.

“Și acum sunt terenuri lăsate nediscuite după recoltarea florii soarelui sau a porumbului. Chiar dacă discul îmi zgărie solul (20-30 de centimetri) este bine să intru să fac această lucrare, este extrem de important să întrerup capilaritatea solului prin care apa se pierde la suprafață. După două săptămâni, apa aceea care vine spre suprafață din profunzime se înmagazinează în stratul superficial al solului pe care apoi îl pot lucra succesiv, astfel încât să ajungă elemente de calitate și să am și apă pentru răsărirea rapiței, a orzoaicei, ovăzului de toamnă și a celorlalte culturi”, a precizat Tabără.


vezi și…

BucharestFoodSummit.ro la USAMV: Presa, economia, curajul și vinurile de Pietroasa în dezbateri prelungite

Comentariile sunt închise