Groupama: Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele pe 2019-2020

 Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, susţin reprezentanții Groupama Asigurări, companie care a plătit  daune în valoare de 37 milioane de lei, până în prezent, majoritatea cauzate de secetă, furtuni şi grindină. In baza dosarelor deja avizate până la această dată, valoarea totală a daunelor plătite se va situa în jurul sumei de 100 milioane de lei. Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb şi floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, potrivit Agerpres.


“Fermierii români sunt vulnerabili în calea fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai frecvente, înregistrând pagube tot mai mari şi mai greu de depăşit de la un an la altul. Agricultura este, însă, o parte determinantă a economiei noastre, România fiind al 5-lea producător agricol din Uniunea Europeană. Astăzi, suntem singura companie care acoperă riscul de secetă cu un produs care este subvenţionabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor şi care se bazează pe realitatea fiecăruia dintre ei. În acelaşi timp, urmărim evoluţia dosarelor de daună, răspundem rapid cererilor fermierilor şi colaborăm îndeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta şi pe termen lung (… ) Fermierii români vor putea în continuare să-şi asigure culturile împotriva celor mai frecvente riscuri precum secetă, grindină, furtună, ploi excesive, incendiu, arşiţă sau îngheţuri”, a declarat Călin Matei, director general adjunct, Groupama Asigurări.

Acesta susţine că pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu şi lung este, însă, nevoie şi de un set de măsuri de prevenţie care ar putea reduce frecvenţa şi gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislaţie simplificată şi mai puţină birocraţie.

Groupama Asigurări asigură în prezent peste 830.000 de hectare, fiind lider de piaţă pe segmentul agricol.

Perioada în care se primesc solicitări pentru asigurările culturilor agricole este octombrie – iulie, fiind evidenţiate două perioade de vârf: noiembrie şi decembrie, respectiv mai şi iunie, iar riscurile asigurate diferă de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul regiunii şi nevoile fiecărui fermier. Cu toate acestea, conform datelor companiei, clienţii solicită cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, arşiţa, dar şi îngheţurile.

“În mod constant, sudul şi estul ţării, zone ce reprezintă 75% din suprafaţa arabilă a României, sunt afectate de secetă, acest fenomen transformându-se din risc în certitudine în ultimii ani. În perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul ţării a fost zona cea mai afectată de secetă, diferenţa fiind dată de intensitatea fenomenului, care, în acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamnă au fost afectate pe o suprafaţă de 1,2 – 1,4 milioane de hectare, ceea ce înseamnă aproximativ 40% – 50% din suprafaţa totală cultivată cu acest tip de culturi. Acest procent creşte în zonele de sud-est, unde pagubele depăşesc 55% din suprafeţele cultivate. La nivelul întregii ţări, pierderea pe producţie este estimată la peste 40%, ceea ce înseamnă că în judeţele cele mai afectate din sudul ţării, pierderea medie este de peste 60%”, se arată în analiza Groupama.
Groupama Asigurări are în România peste un milion de clienţi individuali şi peste 80.000 de companii.


vezi și…

George Scarlat, MADR: 80% din capacitățile de abatorizare sunt sub pragul de rentabilitate

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim