Alexandru Stănescu: Fermierii români vor avea multe povocări în viitoarea PAC

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, afirmă că viitoarea Politică Agricolă Comună va avea multe provocări pentru fermierii români, tocmai de aceea este foarte important ce angajamente își va asuma România.

După cum se știe, zilele acestea au avut loc reuniuni importante la Bruxelles pe tema reformei Politicii Agricole Comune pentru perioada 2021-2027. Vor fi modificări importante, unele obligatorii, altele voluntare, în funcție de cât de bine negociază reprezentanții țării noastre.

”Vor fi multe povocări pentru fermierii români, ei sunt speriați la ora aceasta, dar este foarte important ce angajamente ne vom lua noi ca stat. Bineînțeles, angajamente luate în baza statului, dar și în baza fermierilor români pentru că, de exemplu, ecoschemele constituie obligativitate pentru stat, dar nu și pentru fermieri. Vor fi lucruri voluntare pentru fermieri, iar ca să poată să le pună în practică trebuie să primească recompense. Sunt lucruri pe care statul român trebuie să le negocieze cu UE”, a declarat pentru FoodBiz președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu.

Potrivit ultimilor comunicări oficiale, România susține exceptarea fermelor mici de la aplicarea condiționalității și aplicarea facultativă a disciplinei financiare pentru fermele care primesc sub 2000 euro plăți directe. De asemenea, nu este de acord cu modalitatea în care a fost stabilită alocarea financiară pentru plățile directe, care are la bază anul de referință 2016.

Țara noastră susține și o plată redistributivă de minim 10% pentru susținerea și consolidarea fermelor de familie și o plafonare voluntară

 


vezi și…

Călin Muscă, PorkProd: Nimeni nu discută de marea evaziune la importul de carne

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim