Nicușor Șerban:  Nu concurența ne sperie, ci lipsa unei competițíi corecte pe piața comună!

Nicușor Șerban, un cunoscut fermier din Ialomița, care a reușit să pună pe picioare după ani buni de muncă în agricultură un business integrat cunoscut, recunoaște că nu concurența devenită tot mai dură pe piața europeană îl îngrijorează, ci faptul că nu există o competiție corectă, cu reguli comune pentru toată lumea.

Se referă, în primul rând, la nivelul subvențiilor,  dar și la legislația fiscală sau cea veterinară, cu care are de-a face. O situație care vine din trecut, iar din păcate, este foarte posibil să se prelungească.

“Suntem conștienți că suntem într-o piață comună unde concurența este dură și nu se dă nimeni la o parte ca să venim noi pe piață cu produse de orice natură, dar nu concurența ne sperie pe noi, ci faptul că o facem în condiții de neegalitate…. Când vorbim de integrare, avem nevoie de o competiție corectă, avem ferme performante, multe peste unele ferme din Europa ca și nivel de producție și productivitate, dar suntem într-o piață comună care, din păcate, nu prea are reguli comune pentru toată lumea”, a declarat la BucharestFoodSummit Nicușor Șerban.

Cel mai grav  este ceea ce ce întâmplă cu subvențiile, din păcate.

Potrivit Tratatul de Aderare,  România ar fi trebuit să ajungă, până în 2020, la nivelul mediu al subvențiilor din țările membre UE, ceea ce nu s-a întâmplat.  Acum, se vine și cu varianta plafonării subvențiilor, ceea ce va afecta iar agricultura românească, care a dezvoltat ferme performante în multe zone ale țării. Ori tocmai acestea ar urma să fie cele mai lovite de plafonare, a mai declarat fermierul din Ialomița.

Nicușor Șerban, care lucrează pe cont propriu în agricultură din 1994, exploatează aproximativ 3.000 ha de teren agricol și deține o fermă cu 850 de vaci de lapte, cu o producție de 35 tone de lapte pe zi. În 2014, a început investiția în fabrica de lapte – Lăptăria cu Caimac, primele produse pe piață fiind livrate în 2019 în rețelele de supermarketuri. În prezent, fabrica procesează undeva la 65% din producția de lapte produsă în fermă (25 de tone), urmând ca într-o perioadă de circa un an să se ajungă ca întreaga producție de lapte să fie procesată aici.

Nu este deloc simplu să treci de la statutul de fermier la cel de antreprenor, spune Nicușor Șerban. Aviz amatorilor! Iar poate cea mai mare problemă pentru cei care aleg calea integrării este accesul produselor la raft, îngrădit de tot felul de bariere.

„Ar fi foarte corect ca orice produs care este certificat să poată fi dus pe raft și doar consumatorul să fie cel care validează acel produs din punct de vedere cantitativ, calitativ și al prețului . Daca esti validat de cumpărator, vei continua să duci marfă pe raftul respectiv, dacă nu, nu.

Până să ajungem să ne valideze, sau nu cumpăratorul sunt multe alte bariere si cred că aici există probleme care fac ca multă din producția românească și de calitate fiind, să nu ajungă suficient de repede în fața cumpăratorului”, a mai declarat Nicușor Șerban.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Alexandru Baciu.  Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Rădulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Emil Dumitru, MADR la BucharestFoodSummit: „Să producem pentru piața internă mai întâi”

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim