Daniel Botănoiu: Implementarea eco-schemelor și plafonarea, provocări majore în noua PAC

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a vorbit într-un interviu exclusiv acordat publicațiilor FoodBiz.ro și Agrostandard.ro despre provocările majore pe care noua Politică Agricolă Comună (PAC) le va ridica la fileu fermierilor români în următorii ani.

Convergența și implicit implementarea eco-schemelor, plafonarea, cercetarea, inovarea sau instalarea tinerilor sunt doar câteva dintre temele importante ale zilei.
Rămâne de văzut în ce măsură interesele fermierilor români coincid cu cele ale agricultorilor din țările membre UE și dacă vocea reprezentanților nostri la Bruxelles chiar se va face auzită, iar propunerile lor vor fi băgate în seamă.

“Știm că eco-schemele sunt  instrumente care trebuiesc respectate evident că de statul membru, nu de ferma, in sine, dar o data ce banii pleacă de la statul membru, sunt reținuți de la el. Evident că statul membru nu va avea suficiente resurse,  încât să se ducă către fermieri și să achite aceste scheme. Din punctul meu de vedere, provocarea majoră este legată de implementarea acestor eco-scheme, urmează apoi plafonarea, iar, din nefericire, în ultima perioadă se discută de o plafonare pentru toate statele membre și nu voluntară așa cum exista în fostul exercitiu parlamentar, când Comisia de Agricultura a aprobat această plafonare voluntară. În al treilea rând,  este provocarea legată de cercetare, inovare, biotehnologie, instalarea tinerilor, instrumente interesante care trebuiesc aprofundate”, ne-a declarat Daniel Botănoiu.


vezi și…

Alexandru Stănescu: Fermierii români vor avea multe povocări în viitoarea PAC

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim