Florin Chirea: Plățile directe să ajungă la fermierii activi, nu la cei de “catifea”
Florin Chirea, un tânăr fermier din localitatea Rușănești, județul Olt, care administrează circa 4.000 ha de teren agricol și deține o fermă de vaci de lapte și de carne, susține că plățile directe derulate prin APIA trebuie să meargă către fermierii activi și nu la proprietarii de terenuri, care nu ajung niciodată în câmp.
Speră ca acest lucru să fie bine reglementat în viitoarea PAC, iar cei care depun cererile de ajutoare să fie mai bine controlați. În același timp, atrage atenția autorităților că este nevoie de sume importante pentru realizarea de investiții în fermele zootehnice pentru respectarea normelor de mediu.
“Ar trebuie intervenit pe Pilonul I – Plăți directe în agricultură, care se derulează prin APIA, să se țină cont și să se controleze mai bine acele persoane care depun cereri de ajutoare și nu lucrează terenurile în realitate, sunt doar proprietari de terenuri, iar acestea sunt lucrate de către un fermier activ. Practic, acești bani să meargă la fermierii activi, cei care fac investiții în agricultură, care au grijă de pământ și îl mențin la producția cea mai bună și sănătos. Să nu meargă către acei oameni care fac cerere pentru terenuri, sunt decât proprietari și nu le muncesc. Li se mai spune și fermierii de catifea, sunt cei care nu ajung niciodată în câmp”, a declarat pentru FoodBiz Florin Chirea.
Este nevoie de investiții în ferme
Fermierii români care lucrează de la câteva mii de hectare în sus au tehnologie de ultimă oră, sunt la curent cu noile tendințe pe plan internațional în domeniu.
Ar trebui, însă, să se bucure de mai multă atenție din partea Ministerului Agriculturii, a autorităților, în general, afirmă agricultorul din Olt. Se referă, în principal, la accesul la fondurile europene, la care fermele mari n-au mai putut apela în ultima vreme.
“Atenția celor de la fondurile europene trebuie să se îndrepte către fermele mari, care nu au avut acces la acești bani nerambursabili. Fermele zootehnice trebuie să facă investiții și sunt necesare milioane de euro. Trebuie să mergem pe energie verde, biomasă, să rezolvăm problema dejecțiilor, să fie protejat terenul și să avem produse sănătoase”, atrage atenția Florin Chirea.
Fermierul oltean are în fermă circa 1300 de vaci, din care 1.000 sunt vaci de lapte, iar restul de carne. Laptele este livrat la Danone, iar pentru carne colaborează cu Alexandru Baciu – Ferma Baciu, care deține măcelării.
CITEȘTE ȘI:
Comentariile sunt închise