Vremuri grele pentru producătorii români de cartofi

2020 a fost un an dificil pentru producătorii români de cartofi, care au înregistrat un minim istoric al prețului – 0,15 lei/kg, adică de câteva ori mai mic decât prețul de cost.

Instabilitatea prețurilor la cartoful de consum pe piața românească de la un an la altul, în condițiile în care surplusul de la marii producători vest-europeni inundă piața locală în mod regulat și la prețuri mici, în special din Polonia, sunt doar câteva din motivele care au dus la reducerea semnificativă a suprafețelor în cultură. Așa că nici nu mai miră pe nimeni faptul că doar undeva la 40% din consum este asigurat din producția internă, potrivit datelor Federației Naționale Cartoful din România.

“În august, pe fondul pandemiei provocate de COVID-19 trăgeam un semnal de alarmă și aduceam la cunoștința Ministerului Agriculturii faptul că prețul de vânzare al cartofului din bazinul de sud al țării a atins minimul istoric – 0,15 lei/kg, urmat apoi de un preț mediu de 0,45 lei/kg în zona tradițională și mai grav, după cheltuieli serioase cu depozitarea, cartoful din România se comercializează către Republica Moldova și Ucraina, deoarece în magazinele și piețele românești nu-și mai găsește locul cu prețuri care nu depășesc 0,5 lei/kg, practic vindem la acelasi nivel ca în 2011, prețul de cost find de 0,65 lei/kg, plus cheltuieli de depozitare de 0,07 lei/kg/lună, fără a mai menționa pierderile normale datorate deshidratării”, a declarat Ion Moroianu, director executiv Federația Națională Cartoful din România, la Conferința Cartoful 2021, eveniment organizat de Agricover.

Cu o suprafață totală de aproximativ 28.000 ha de cartofi de consum (potrivit datelor APIA), față de 54.000 ha în 2013, de exemplu, România își asigură circa 40% din necesarul de consum, restul provenind din import. Ori, în aceste condiții, este tot mai clar faptul că în Romania cultura cartofului devine din ce în ce mai riscantă și neatractivă, generatoare de pierderi financiare serioase pentru producători, afirmă Moroianu.

2021 ar putea fi un an sumbru pentru producătorii români, susține reprezentantul Federației Naționale Cartoful din România, care se așteaptă ca suprafețele să se reducă cu aproximativ 20%. În opinia lui, iată și care sunt principalele cauze care au dus la micșorarea suprafețelor cultivate cu cartofi:

  • lipsa spațiilor adecvate de depozitare, cu efecte asupra calității cartofului, mai ales primăvara, motiv pentru care se și aduce marfă din import
  • lipsa sistemelor de irigat, care determină obținerea de producții mici și slab calitative, vorbim de o calitate pe care magazinele refuză să o achiziționeze, favorizându-se din nou importurile
  • lipsa cronică a materialelor de plantat de bună calitate, ceea ce conduce la obținerea unor producții scăzute, slabe caliativ și cu costuri mari, după cum susține Moroianu.

Citește și

România, cea mai mare creștere la cartofi congelați din UE


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim