Deficit agroalimentar tot mai mare. Laptele pentru procesare

În timp ce în alte state, autoritățile se întrec în măsuri de susținere a producătorilor locali, inclusiv a exporturilor, la noi fermierii au ajuns să-și arunce marfă la gunoi. Iar în loc de livrări la extern, avem parte de o creștere scăpată de sub control a importurilor.

La trei luni, deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% față de perioadă similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În topul produselor importate se află la loc de frunte și lactatele, cantitățile fiind tot mai mari de la an la an. Oare n-ar strica să procedăm și noi că polonezii care au publicat o lista a firmelor “nepatriote” care importă lactate și nu numai în defavoarea producătorilor locali?!

În timp ce văcarii români nu au unde să-și vândă laptele, iar prețurile sunt la nivelul de acum 15 ani, după cum se plângea recent un fermier cunoscut, procesatorii apelează tot mai mult la importuri.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistica (INS), importurile de lapte brut s-au majorat cu 24,4% (+26.426 tone) în anul 2020 față de anul anterior.

Astfel, unitățile procesatoare de lapte au importat o cantitate de lapte brut de 134.918 tone în 2020, față de cele 108.492 de tone de lapte brut importate în anul anterior.

Acestea au colectat de la exploatațiile agricole si centrele de colectare o cantitate mai mare cu 1,1% (+12.572 tone) decât cea colectată în anul anterior, conform datelor INS, până la 1.134.899 de tone de lapte de vacă.

Sursa – Agrostandard


Citește și – Cel mai mare producător de lactate din Qatar prospectează …


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim