Raportul „Hotspot-urile foametei”

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Programul Alimentar Mondial constată că insecuritatea alimentară acută se poate deteriora în 20 de țări și necesită acțiuni umanitare urgente.

Etiopia, Nigeria, Sudanul de Sud și Yemen rămân la cea mai mare alertă din ediția anterioară a raportului. Aceste țări necesită cea mai urgentă acțiune umanitară pentru a preveni foametea și moartea.

Raportul „Hunger Hotspots: Early Warnings on Acute Food Insecurity” (Hotspot-urile foametei: avertizări timpurii despre insecurități alimentare acute), identifică zonele fierbinți ale foametei; printre cele 20 de puncte fierbinți se numără Honduras, Afganistan și Liban.

Potrivit Programul Alimentar Mondial, peste 160 de milioane de oameni se confruntă cu insecuritate alimentară pe tot globul, o creștere cu 26 de milioane față de 2019. Raportul estimează că peste 43 de milioane de oameni din 33 de țări sunt expuși riscului de foamete sau de condiții asemănătoare foametei, cu excepția cazului în care primesc salvarea vieții asistenţă.

[Criza foamei] nu mai este despre anumite țări sau regiuni. Este o problemă globală, precum pandemia și criza climatică, care necesită o soluție globală”, Shaza Moghraby, șeful departamentului de comunicații și purtător de cuvânt al Programul Alimentar Mondial.

În cadrul acestor hotspoturi, factorii de insecuritate alimentară coexistă și se consolidează reciproc. Acești factori includ violența și conflictele organizate, șocuri economice, pandemia COVID-19, vreme extremă din cauza schimbărilor climatice și dăunători și boli ale animalelor și plantelor. Potrivit raportului, violența organizată sau conflictul este principalul motor al foametei acute la nivel global.

Pe lângă sprijinul acordat acțiunilor umanitare, avem nevoie și de o voință politică mai puternică pentru a pune capăt conflictelor în locuri precum Yemen, Etiopia și Sudanul de Sud, precum și un angajament mai profund față de obiectivele stabilite de Acordul de la Paris pentru a limita impactul șocurilor climatice”, a declarat Moghraby.

Sursa: Food Tank

Editor – Irina Bogdan


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim