Agrosilvicultura ajută Pădurea Amazoniană

Despădurirea Pădurii Amazoniană a atins un nivel record la începutul anului, potrivit datelor guvernului brazilian. Noua aplicație AmazonPasto, lansată de Instituto Ouro Verde (IOV), o organizație neguvernamentală braziliană și de Universitatea Exeter, își propune să protejeze mediul și să ajute fermierii la scară mică să își câștige existența în zonele defrișate.

Într-un sistem silvopastoral – un tip de agrosilvicultură – fermierii cresc în mod planificat copaci în combinație cu plante furajere și pasc animalele pe același teren. Noua platformă digitală AmazonPasto permite utilizatorilor să acceseze și să partajeze informații despre speciile care sunt benefice pentru aceste sisteme agricole bazate pe arbori. Include, de asemenea, sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea solului și pentru a construi tehnici de agricultură durabilă.

Trebuie să evoluăm conceptul de calitate a produsului la conceptul de calitate a mediului”, spun Alexandre Olival și Andrezza Spexoto, co-fondatorii IOV. „Vom putea produce produse de înaltă calitate numai atunci când sistemul nostru de producție este conectat cu biomul local, ajutând la conservarea speciilor de animale și plante.”

Exploatarea continuă a resurselor, inclusiv carne de vită, lapte, soia, porumb, manioc, orez, bauxită și minereu de fier contribuie la declinul vastului capital natural al regiunii fără îmbunătățiri adecvate ale bunăstării locale. Banca Mondială raportează că în regiunea de nord a Braziliei, unde se află Amazonul, ratele sărăciei ajung la 35,3%, aproape dublul mediei naționale în 2021.

Dezvoltatorii AmazonPasto explică că plantarea de copaci poate oferi fermierilor beneficii dincolo de doar venituri din vânzarea lemnului. Cercetările anterioare ale lui Olival în agronomie și silvicultură au descoperit că îmbunătățirea calității solului și a calității plantelor furajere poate ajuta la reducerea nevoii de fertilizare corectă sau suplimentare nutriționale a animalelor. Aceste schimbări sunt deosebit de eficiente în perioada uscată a anului.

Până acum, aplicația a ajutat la crearea a aproximativ 60 de hectare de sisteme silvopastorale, care conțin mai mult de 20.000 de copaci în Amazonia braziliană.

Sursa: FoodTank

Editor – Irina Bogdan


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim