Comisarul UE laudă modelul agricol italian: „Un model pentru Europa”

Patru pietre de temelie de protejat: securitate, stabilitate, durabilitate și solidaritate. Acestea au fost identificate de Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, în cadrul raportului său introductiv la o masă rotundă privind ziua introductivă a Statului Uniunii, desfășurată la Florența până sâmbătă, 6 mai.

Politicianul polonez a făcut aluzie la provocările cu care se confruntă agricultura europeană în ultimii trei ani, începând cu pandemia, până la războiul ruso-ucrainean.

„Pentru a-și îndeplini această responsabilitate – a amintit Wojciechowski – UE oferă ajutor umanitar în valoare de peste 8 miliarde de euro populațiilor vulnerabile în perioada 2021-2024. Rolul nostru de exportatori de produse alimentare este de asemenea fundamental: anul trecut, 60 % din cerealele UE a mers în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și 26% în Africa subsahariană”.

Apoi, sunt provocările schimbărilor climatice în virtutea cărora, potrivit comisarului (care a menționat seceta împotriva căreia „mulți fermieri italieni trebuie să lupte astăzi”), sectorul primar poate profita de oportunitățile care vin din carbon. „Recenta noastră reformă a politicii agricole comune – a spus el – include stimulente mai puternice pentru a ajuta fermierii noștri să adopte practici mai durabile, menținându-le în același timp productivitatea. De asemenea, promovăm cercetarea și inovarea prin programul Orizont Europa, cu un buget de aproximativ 9 miliarde euro pentru proiecte care promovează noi soluții pentru o alimentație și o agricultură mai durabile”.

Wojciechowski s-a referit în repetate rânduri la scenariul italian, subliniind că între 2010 și 2020 am pierdut 3 milioane de ferme în Uniunea Europeană. Din această perspectivă, Politica Agricolă Comună ar trebui să ajute „la menținerea productivității și competitivității acestora, sporind în același timp rezistența și durabilitatea, de exemplu, prin sprijinirea tehnicilor de agricultura de precizie”, a spus comisarul.

Deși grav rănit, sistemul agricol italian are toate prerogativele nu doar pentru a reveni pe drumul cel bun, ci și pentru a deveni un model pentru restul Europei. În acest sens, comisarul a menționat câteva cifre: Italia deține 8% din suprafața agricolă totală a UE, cu toate acestea acoperă 18% din producția agricolă totală. Nu numai atât: în 2019, cu puțin timp înainte de pandemie, valoarea producției agricole italiene era de „aproape 33 de miliarde de euro”, față de 31 de miliarde în Franța, deși Franța putea conta pe 28 de milioane de hectare de teren agricol, mai mult decât dublu față de 12 milioane și jumătate de hectare italiene.

Wojciechowski a indicat „secretul succesului” italian într-un „sistem bine organizat”, împărțit în „companii mici” și „cooperative” cu „o bună sinergie între fermieri, industria de prelucrare și piață”. Potrivit comisarului, „este important ca UE să-și mențină liderul în exporturile de alimente în lume”, dar strategia este „reducerea distanțelor”, încurajând economiile locale și modelul „de la fermă la furculiță”. În acest sens, „în Italia există un sistem bun, care funcționează bine, care ar trebui promovat în restul Europei”, a spus Wojciechowski, indicând obiectivele „reducerii costurilor” în avantajul „calității”.

Sursa: efanews.eu

Editor: Irina Bogdan


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise