Italia convoacă întâlnire de criză: au crescut enorm prețurile la paste

Ministrul Industriei din Italia, Adolfo Urso, a convocat o întâlnire de criză pentru a discuta despre prețurile ridicate ale pastelor, alimentul preferat al Italiei și turiștilor. Potrivit Reuters, prețurile au crescut recent cu mai mult de dublul ratei naționale de inflație.

Ministerul lui Urso a declarat că prețul pastelor și al altor produse similare a crescut cu 17,5% în martie față de anul precedent, în ciuda scăderii prețurilor la grâu. În aceeași lună, prețurile de consum armonizate cu UE (HICP) au crescut în Italia cu 8,1%.

În urma acestei situații, ministrul Urso a convocat o întâlnire de criză care va fi prezidată de o entitate guvernamentală de monitorizare a inflației, numită de guvern. Aceasta va avea loc pe 11 mai și va marca prima întâlnire a unui nou comitet înființat pentru a monitoriza mișcările de preț neobișnuite, a declarat ministerul, potrivit Reuters. La întâlnirea de criză vor participa autorități competente, asociații comerciale și de consum.

Conform Agenției Naționale de Statistică ISTAT, inflația din Italia a crescut cu 8,8% în aprilie față de anul precedent, ca urmare a noilor creșteri ale prețurilor la energie. În același timp, inflația “de bază”, care exclude creșterea prețurilor la alimente și la energie, a rămas stabilă la 6,8% față de anul precedent.

Italia este una dintre cele mai mari producătoare de paste din lume și este considerată patria acestui aliment. Prețurile ridicate ale pastelor ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei italiene și asupra bugetelor familiilor italiene, deoarece paste constituie o parte importantă a dietei zilnice a locuitorilor din această țară.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise