Mowi continuă lupta împotriva taxării crescătorilor de somon
Producătorii norvegieni de somon speră la o modificare – sau chiar anulare – al unui proiect guvernamental ce ar duce, în opinia producătorilor, la o taxare ne-sustenabilă pentru industria piscicolă norvegiană.
Proiectul de lege cerea, în forma sa originală, o taxă de 40% pentru crescătorii și pescarii de somon și păstrăv. În urma discuțiilor cu producătorii de talie industrială, în frunte cu Mowi, această taxă a scăzut la 35%.
Această taxă ar fi de rutină în Norvegia, țară care consideră că exploatarea resurselor naturale – considerate proprietate comună a cetățenilor – ar trebui să aducă beneficii întregii populații.
Totuși, în cazul de față, taxa propusă ar duce la o taxare de 57% a industriei piscicole, chiar și în forma sa redusă la 35%.
„Nivelul acesta de taxare este complet ne-sustenabil. În forma sa curentă, această taxă ar avea efecte adverse asupra industriei norvegiene, limitând viitoare expansiuni,” a declarat Ivan Vindheim, CEO-ul Mowi.
În opinia lui Vindheim, taxa propusă ar duce doar la mutarea industriei piscicole în alte regiuni, având în vedere cererea masivă pentru somon la nivel global.
Vindheim a mai declarat că firma pe care o reprezintă va continua să se opună proiectului de lege, care ar urma să fie adoptat în vara aceasta.
Sursa: Just Food
Editor: Emanuel-Cristian Lipciuc
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.

Comentariile sunt închise