Agricultura intensivă – cea mai mare cauză a declinului păsărilor în Europa
Utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor identificate ca fiind cel mai important factor din spatele pierderii a 550 de milioane de păsări în Marea Britanie și în restul Europei, conform oamenilor de știință.
O echipă de peste 50 de cercetători, care analizează datele culese de mii de oameni de știință cetățeni din 28 de țări de-a lungul a aproape patru decenii, a descoperit că agricultura intensivă este, mai ales, cea care se află în spatele declinului populațiilor de păsări de pe continent.
Ei au descoperit că numărul de păsări sălbatice de toate tipurile de pe continent a scăzut cu mai mult de un sfert din 1980, dar că acest declin s-a adâncit la mai mult de jumătate în rândul speciilor de terenuri agricole.
Cele mai afectate au fost păsările care se bazează pe nevertebrate pentru hrană, inclusiv slăbii, coada galbenă și muștele pătate. „Este mai mult decât o armă fumigenă”, a spus Richard Gregory, om de știință în conservare la RSPB și unul dintre autorii principali ai studiului.
„Nu cred că un studiu a analizat toți acești factori dintr-o singură mișcare, într-un mod atât de sofisticat, corectând o variabilă alături de alta; și iese cu un mesaj foarte clar.”
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a examinat modul în care 170 de specii de păsări au răspuns la patru presiuni larg răspândite provocate de om, inclusiv intensificarea agriculturii, schimbarea acoperirii forestiere, urbanizarea și criza climatică.
Speciile de terenuri agricole au suferit cel mai abrupt declin, numărul scăzând cu 56,8% de când au început cercetările, se arată în studiu. Numărul păsărilor care locuiesc în mediul urban a scăzut cu 27,8%, iar în rândul păsărilor din pădure scăderea a fost de 17,7%.
Dar, în toate contextele, agricultura intensivă, care a crescut în întreaga Europă, a fost identificată ca un factor major de declin, sacrificarea în masă a nevertebratelor ca dăunători creând o „cascade trofică” în lanțul trofic.
„Pierderile sunt destul de uriașe”, a spus Gregory. „Și mulți dintre ei se întorc la acest tip de dietă pentru insecte sau legături cu insectele, ceea ce sugerează o legătură cu modul în care cultivăm pământul.”
Urbanizarea, de asemenea în creștere în întreaga Europă, a fost identificată drept următorul factor cel mai important care pune presiune asupra populațiilor de păsări. Multe orașe pierd în mod constant în favoarea dezvoltării micile loturi de spațiu verde pe care le aveau, în timp ce arhitectura modernă a jucat și ea un rol, a spus Gregory.
„Cunoaștem multe dintre păsările urbane – slăbii, mătănii, vrăbii, grauri – care trăiesc în acele medii, că numărul lor este în scădere foarte puternic, determinat de problemele legate de aprovizionarea cu hrană, dar și construcția de case și cum se schimbă asta, cum modernizarea le îndepărtează tipul natural de locuri de cuib din acele zone”, a spus Gregory.
De asemenea, s-a constatat că speciile de păsări nordice, care preferă frigul, sunt supuse unei presiuni puternice, numărul de păsări a scăzut cu 39,7% pe măsură ce temperaturile cresc în întreaga Europă ca urmare a crizei climatice. Temperaturile în schimbare au avut atât câștigători, cât și învinși, arată studiul, numărul speciilor care preferă căldura din sud a scăzut cu doar 17,1%.
Sursa: TheGuardian
Editor: Irina Bogdan
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.

Comentariile sunt închise