Vicepreședintele Comisiei se confruntă cu protestele fermierilor italieni

Luni, 15 mai, un grup de fermieri italieni a protestat la strigătul „Nici o Europă fără agricultură” în fața locului în care vicepreședintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, ținea un discurs.

Timmermans s-a aflat la Taranto, Italia, pentru a se alătura unui așa-numit eveniment de dialog cu cetățenii organizat de reprezentanța Comisiei în Italia.

Potrivit lui Coldiretti, organizatorul protestului și una dintre cele mai importante asociații de fermieri din Italia, sute de fermieri s-au manifestat împotriva lui Timmermans, care este responsabil cu aplicarea politicii emblematice de mediu a UE, Green Deal.

Într-o notă, Coldiretti a explicat că inițiativa vizează „împotriva reglementărilor ideologice ale Uniunii Europene și a nebuniilor neîngrădite care riscă să denatureze stilul alimentar al Dietei Mediterane și al agriculturii italiene pentru totdeauna”.

Pe lângă disputele obișnuite cu Bruxelles-ul, cum ar fi etichetarea nutrițională Nutri-score și carnea crescută în celule, protestatarii s-au exprimat în mod deosebit împotriva reformei Directivei privind emisiile industriale (IED), redenumită „directiva ucigașe de grajduril”.

Revizuirea propusă a Directivei privind emisiile industriale (IED), dezvăluită de executivul UE în aprilie 2022, urmărește reducerea emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale, al căror domeniu de aplicare este extins pentru a include unele dintre cele mai mari ferme de animale din UE.

Pragul propus de Comisie de 150 de „unități de animale”– punctul în care fermele vor fi definite ca „industriale” și, prin urmare, penalizate conform directivei, s-a dovedit controversat.

Fermierii au purtat bannere precum „Creșterea animalelor nu poluează” și „Directiva privind emisiile = grajduri închise”, susținând că reducerea producției de carne și produse lactate în Europa ar deschide porțile pentru produsele alimentare produse în laboratoare.

Protestatarii s-au plâns și de utilizarea terenurilor agricole pentru producerea de energie prin panouri fotovoltaice.

Dintre cele trei asociații principale de fermieri din Italia, Coldiretti este cea percepută ca fiind mai apropiată de guvernul de drept în Italia.

În prima sa apariție publică de la alegeri, premierul italian Giorgia Meloni a vizitat convenția anuală Coldiretti.

În timpul acelui eveniment, Antonio Tajani, acum ministru de Externe și om politic de frunte al coaliției de guvernare de dreapta, a spus în mod explicit că coaliția guvernamentală de dreapta are „o viziune alternativă față de cea a lui Frans Timmermans cu privire la protecția mediului în agricultură.

„Viziunea lui este ideologică, a noastră este pragmatică”, a spus el, adăugând că Europa este un continent bazat pe o „economie reală” și că este de neconceput să se facă o politică de mediu dăunând sectoarelor industriale și agricole.

Giovanni Maiorano, un deputat italian pentru partidul de dreapta Frații Italiei, a susținut protestul.

„Sunt de acord cu demonstrația fermierilor Coldiretti care au demonstrat civil la Taranto împotriva lui Frans Timmermans”, a spus el într-o notă.

El a adăugat că guvernul va continua să apere „suveranitatea alimentară și produsele italiene, rodul pământului nostru și munca fermierilor noștri” în Europa.

Sursa: euroactiv

Editor: Irina Bogdan

 


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise