„Farm to Fork Summit” găzduit de Prim Ministrul Angliei, un eșec?
Prima ediție a „UK Farm to Fork Summit”, găzduită de Prim-ministrul Marii Britanii, Richi Sunack, a reunit fermieri, producători de alimente și unele dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, pentru a discuta planurile de susținere al fermierilor. Dar ce zic participanții despre ce s-a întâmplat acolo?
Mulți dintre reprezentanții industriei alimentare și agricole au descris summit-ul ca fiind un „gol” în care nu s-a discutat nimic despre creșterea inflației sau măsuri de protecție pentru producția alimentară britanică.
Un reprezentat al unei companii comerciale a descris summit-ul ca fiind o „întâlnire goală”, fără nici o abordare față de inflație și prețuri. „A fost acolo pentru ca conservatorii să arate că sprijină fermierii”.
Un alt participant spune că „nu s-au atins problemele fundamentale ale prețurilor la alimente cauzate de inflație”.
Toți participanții se așteptau ca summit-ul să abordeze subiecte precum creșterea prețurilor la alimente, corectitudinea în cadrul lanțului de aprovizionare și să ofere ajutor fermierilor care doresc să investească în producția internă, dar nici măcar nu s-au discutat aceste aspecte. Miniștrii nu au oferit nici un punct de vedere despre cum s-ar putea opri scăderea autosuficienței Marii Britanii în alimentație sub nivelul actual de 60%.
Înaintea Summit-ului, un grup de consumatori au cerut miniștrilor să ceară șefilor de produse alimentare să se angajeze să mențină prețurile scăzute pentru a ajuta consumatorii.
Cu câteva ore înainte de întâlnire, Prim-ministrul a publicat o scrisoare deschisă către fermieri, promițând că va pune agricultura britanică în centrul viitoarelor acorduri comerciale și promițând că puiul clorurat și carnea de vită hrănită cu hormoni nu vor fi permise pe piața Marii Britanii.
Potrivit unui participant, la summit au fost prezenți între 60-70 de persoane și a durat toată dimineața. A început cu o urare de bun venit din partea Prim-ministrului, iar după aceea participanții s-au separat în patru grupuri.
Mai multe pe: The Guardian
Editor: Alexandra Băncilă
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise