Franța va începe o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Autoritățile franceze au confirmat intenția de a demara un program de vaccinare împotriva gripei aviare pentru păsări în toamna acestui an, după ce testele efectuate asupra vaccinării rațelor au demonstrat că acesta are o eficiență satisfăcătoare.

În ultimele 18 luni, gripa aviară a afectat producția globală de carne de pasăre, ducând la sacrificarea a peste 200 de milioane de păsări.

Franța este țara din Uniunea Europeană cel mai puternic afectată de gripa aviară, iar în ultima lună s-au înregistrat noi focare în zona de sud-vest a țării, în special printre efectivele de rațe.

Autoritățile de la Paris au lansat deja o precomandă pentru 80 de milioane de doze de vaccin, care urmează să fie confirmată în funcție de rezultatele testelor finale realizate de Autoritatea franceză pentru Alimentație, Sănătate, Securitate Profesională și de Sănătate (ANSES), conform Reuters.

“Rezultatele favorabile oferă suficiente garanții pentru a iniția o campanie de vaccinare începând cu toamna anului 2023”, se menționează într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului francez al Agriculturii.

Guvernele au fost reticente în ceea ce privește vaccinarea efectivelor de păsări din cauza perturbărilor ce pot apărea în schimburile comerciale. Cu toate acestea, tot mai multe guverne iau în considerare vaccinarea pentru a opri răspândirea virusului și pentru a evita transmiterea acestuia la oameni.

Franța a desemnat două companii, Ceva Animal Health din Franța și Boehringer Ingelheim din Germania, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei aviare destinat rațelor.

Alte state din UE au efectuat teste cu vaccinuri împotriva gripei aviare, cum ar fi Țările de Jos pentru găinile ouătoare și Italia pentru curcani. Primele rezultate ale testelor din Țările de Jos arată că vaccinurile sunt eficiente.

De obicei, gripa aviară apare în sezonul toamnă-iarnă, fiind transportată de păsările migratoare sălbatice care vin din Asia în Europa.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care afectează în special păsările domestice și sălbatice de apă. Virusurile gripale aviare pot fi de patogenitate ridicată (HPAI) sau scăzută (LPAI), în funcție de caracteristicile moleculare ale virusului și de capacitatea sa de a provoca boli și mortalitate la păsări.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise