Inflația afectează afacerile din industria cărnii în Europa

Danish Crown, cel mai mare exportator european de carne de porc, se confruntă cu costuri mai mari în ultimele 18 luni, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de coroane daneze (1 coroană daneză = 0,13 euro), în ceea ce privește energia, transportul, materialele de ambalare și salariile angajaților.

În contextul global actual, în care nivelul inflației este în creștere, s-a observat o scădere a cererii de carne de porc din țările asiatice, ceea ce a diminuat puterea competitivă a Danish Crown, cel mai mare exportator european de carne de porc.

CEO-ul Danish Crown, Jais Valeur, a declarat: “Au fost șase luni cu adevărat provocatoare. Într-o piață extrem de dificilă, atât câștigurile, cât și rezultatul au atins un nivel acceptabil izolat, dar competitivitatea noastră nu a fost suficientă în context european pentru a menține livrările de porci pentru îngrășare ale crescătorilor de animale din Danemarca. Prin urmare, prima jumătate a anului nu a atins așteptările noastre.”

Deși prețul pentru porcii de fermă a crescut cu peste 40% pe kilogram în comparație cu prima jumătate a exercițiului financiar 2022/23, aprovizionarea cu porci către abatoarele Danish Crown a scăzut cu 13%.

Cu toate acestea, grupul a înregistrat o creștere a veniturilor cu 15%, de la 30 la 34,5 miliarde de coroane daneze. Costurile în general crescute, precum și exporturile mai mici de carne de porc către piețele cu prețuri ridicate din afara Europei, se reflectă în câștigurile operaționale, care au scăzut de la 1.396 milioane de coroane daneze la 1.208 milioane de coroane daneze.

Rezultatul pentru prima parte a anului se ridică la 902 milioane de coroane daneze, înregistrând o scădere de 18% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, această scădere poate fi corectată prin reducerea ofertei de animale pentru sacrificare din partea proprietarilor cooperativelor, ceea ce corespunde unei scăderi cu 5% per kilogram a câștigurilor.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise