China-Noua Zeelandă: pact privind comerțul și agricultura

China și Noua Zeelandă au convenit să consolideze cooperarea reciprocă în agricultură, securitate alimentară, facilitarea comerțului și în alte domenii. Acest lucru a fost raportat într-o declarație comună raportată săptămâna trecută de agenția Xinhua.

Cele două țări vor începe negocierile privind o listă de servicii interzise investitorilor străini, se arată în comunicat. Noua Zeelandă a mai spus că a semnat o serie de acorduri de cooperare cu China în domeniul comerțului, agriculturii, silvicultură, educație, știință și inovare.

Premierul din Noua Zeelandă Chris Hipkins și premierul chinez Li Qiang au discutat și despre regiunea Indo-Pacific, tensiunile din Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan, a anunțat guvernul Noii Zeelande într-un comunicat. Hipkins s-a deplasat într-o vizită de stat în China pentru a consolida legăturile comerciale cu a doua economie din lume. Aproape un sfert din veniturile din export ale Noii Zeelande provin din China, ceea ce o face una dintre națiunile occidentale cele mai dependente de legăturile cu Beijingul. Această relație strânsă, împreună cu eforturile agresive ale Chinei de a-și dezvolta influența în Noua Zeelandă, ar fi o sursă de îngrijorare pentru aliații lui Wellington, potrivit presei internaționale.

Hipkins a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping despre „domenii de cooperare bilaterală directă, cum ar fi comerțul, educația, știința și inovarea, agricultura și turismul”, potrivit declarațiilor publicate de biroul primului ministru. Premierul a vorbit, de asemenea, despre „rolul constructiv pe care îl poate juca China în abordarea provocărilor globale comune, cum ar fi schimbările climatice și războiul din Ucraina”, potrivit declarației. În timp ce Beijingul pretinde a fi un parte neutră în conflictul ruso-ucrainean, guvernul chinez a fost criticat pe scară largă pentru refuzul său de a condamna invazia rusă și pentru legăturile sale cu Moscova. De asemenea, guvernul Noii Zeelande s-a remarcat întotdeauna prin linia sa blândă față de China.

„Vom pleda întotdeauna pentru abordări și rezultate care reflectă politica externă independentă sau interesele și valorile Noii Zeelande, într-un mod respectuos, dar consecvent”, a spus Hipkins în declarația de marți. La rândul său, președintele puterii asiatice i-a răspuns lui Hipkins că relațiile bilaterale „au continuat să se dezvolte într-o manieră sănătoasă și stabilă, aducând beneficii tangibile celor două popoare”, potrivit celor publicate de postul de stat CCTV.

Sursa: efanews.eu

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise