China și Maroc semnează un acord de cooperare agricolă

Marocul și China s-au angajat să îmbunătățească cooperarea în agricultură printr-un nou memorandum de înțelegere.

Ministrul Agriculturii din China, Tang Renjian, a semnat marți acordul împreună cu omologul său marocan Mohamed Sadiki.

Acordul își propune să ajute cele două țări să îmbunătățească și să stimuleze cooperarea în diferite domenii din sectorul agricol, inclusiv pescuitul în apă îndepărtată și agricultura ecologică.

În timpul întâlnirii sale cu ministrul agriculturii din Maroc, Tang Renjian și-a exprimat dorința țării sale de a aprofunda cooperarea cu Maroc în diferite alte sectoare, inclusiv agricultura uscată care economisește apă, precum și prevenirea și controlul bolilor animale, a raportat marți Xinhua.

Ministrul marocan al Agriculturii a a subliniat hotărârea guvernului marocan de a considera acordul semnat marți drept „o oportunitate de a ridica nivelul parteneriatului agricol China-Maroc”.

Maroc și China cooperează în diferite sectoare, inclusiv în comerț

În 2022, cele două țări au sărbătorit cea de-a 64-a aniversare a legăturilor diplomatice de lungă durată care s-au bazat mult timp pe schimburi de vizite de stat și oficiale, precum și pe cooperare comercială.

Potrivit datelor de la Observatorul de Complexitate Economică, China a exportat 6,43 miliarde de dolari în Maroc, principalele produse fiind exportate în țara nord-africană, inclusiv vaccinuri, echipamente de difuzare și ceai.

„În ultimii 26 de ani, exporturile Chinei către Maroc au crescut cu o rată anuală de 15,3%, de la 159 de milioane de dolari în 1995 la 6,43 de miliarde de dolari în 2021”, detaliază Observatorul. Marocul a exportat 523 de milioane de dolari în China în aceeași perioadă, a adăugat acesta, subliniind că exporturile marocane includ produse din cupru, precum și minereu de zinc.

Memorandumul de înțelegere din această săptămână pentru aprofundarea cooperării agricole chino-marocane a venit în timp ce guvernul Marocului a continuat să-și exprime dorința de a beneficia de expertiza chineză în domeniile agriculturii și pescuitului.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, China se află pe primul loc în lume în ceea ce privește producția unei game largi de produse alimentare, inclusiv legume, carne, carne de pasăre și produse pescărești.

Sursa: moroccoworldnews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise