Grecia și Italia devin un paradis tropical agricol

Grecia se pregătește pentru o schimbare majoră a condițiilor climatice, având în vedere valurile de căldură prelungite, iernile calde și precipitațiile rare, semne ale unei realități viitoare cu un climat tropical. În fața acestui risc de dispariție a culturilor tradiționale, comunitatea științifică explorează două direcții pentru a face față noilor provocări.

În primul rând, se analizează posibilitatea cultivării plantelor subtropicale în Grecia, acestea putând deveni o sursă alternativă de venit pentru fermieri. Încă de anul trecut, un program experimental de cultivare a cinci plante subtropicale a fost lansat în Peloponez sub supravegherea Dimitra Hellenic Agricultural Organization din cadrul Ministerului Dezvoltării Agricole. Avocado și mango sunt printre primele fructe care se coc, iar cercetătorii sunt optimiști cu privire la rezultatele programului.

În al doilea rând, comunitatea științifică identifică, îmbunătățește și dezvoltă diferite tipuri de culturi tradiționale grecești, care să facă față noilor condiții climatice. Se caută variante de plante care să necesite mai puțină apă sau să fie mai rezistente la temperaturile de iarnă ridicate și la precipitațiile neașteptate.

Schimbările climatice din ultimul timp au dus la o revoluție a fructelor în sudul Europei, inclusiv în Portugalia, Spania, Italia și Grecia. Din cauza creșterii temperaturilor medii, fermierii din aceste regiuni au observat că pământurile lor devin potrivite pentru cultivarea fructelor exotice. Astfel, Italia a devenit al doilea producător mondial de kiwi, iar în Grecia, experimentează cu plante subtropicale precum avocado, mango și guave.

Microclimatul din unele regiuni din Italia, cum ar fi Sicilia, Puglia, Calabria și Latium, s-a dovedit a fi ideal pentru culturile de fructe tropicale. Fermierii deschiși la experimentare au căutat să obțină informații de la experți din universități și au importat semințe de calitate din țări tropicale.

Această adaptare a agriculturii la noile condiții climatice reprezintă o soluție importantă pentru menținerea siguranței alimentare și a veniturilor pentru fermieri în fața provocărilor climatice din ce în ce mai severe. Cu toate acestea, este esențial ca societatea să continue să ia măsuri pentru a limita schimbările climatice și a proteja mediul înconjurător.

Sursă: Ziarul Financiar

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise