Experții în sănătate solicită acțiuni împotriva alimentelor ultra procesate

Ca răspuns la descoperirile alarmante ale cercetărilor privind efectele dăunătoare ale alimentelor ultra procesate (UPF), experții în sănătate trag un semnal de alarmă pentru un efort național cuprinzător de îmbunătățire a dietei din Regatul Unit.

Medicii, oamenii de știință și dieteticienii sunt uniți în apelul lor pentru strategii pentru a contracara marketingul agresiv al UPF, pentru a elimina influența industriei alimentare asupra elaborării politicilor și pentru a se asigura că alimentele sănătoase sunt atât accesibile, cât și accesibile.

Studiile recente care leagă consumul de UPF de creșterea tensiunii arteriale, atacuri de cord și accident vascular cerebral au subliniat necesitatea unei acțiuni imediate. Cercetările anterioare au asociat, de asemenea, UPF cu rate mai mari de boli de inimă, obezitate și anumite tipuri de cancer.

Clasificarea Nova, care clasifică alimentele în funcție de nivelul lor de procesare, distinge patru grupuri:

  • 1. Alimente minim procesate sau neprocesate (de exemplu, fructe proaspete, legume și carne).
  • 2. Ingredientele procesate (de exemplu, sare, zahăr și uleiuri).
  • 3. Alimente procesate (de exemplu, conserve de fructe și legume).
  • 4. Alimente ultra procesate (de exemplu, gustări dulci și sărate, mâncăruri gata, băuturi răcoritoare) cu ingrediente puține sau deloc intacte din grupa unu. Acestea cuprind acum aproximativ jumătate din dieta Regatului Unit.

În timp ce clasificarea Nova a stimulat cercetările, majoritatea studiilor sunt observaționale și nu pot atribui în mod definitiv problemele de sănătate consumului de UPF. Unii experți îndeamnă la prudență, subliniind necesitatea unor dovezi suplimentare și avertizează împotriva acțiunilor pripite.

Cu toate acestea, susținătorii schimbării fac presiuni pentru măsuri imediate, inclusiv introducerea unor etichete negre de avertizare pe produsele UPF, similare cu măsurile adoptate în Chile și Mexic. Aceștia susțin că efectele negative ale UPF asupra sănătății sunt susținute suficient de dovezile actuale.

Mecanismele precise prin care UPF afectează negativ sănătatea sunt încă investigate. UPF tinde să fie bogat în grăsimi, sare și zahăr, în timp ce lipsește fibre și nutrienți esențiali. Mai mult decât atât, procesarea în sine poate elimina nutrienți și poate facilita absorbția caloriilor de către organism.

Pentru a combate aceste probleme, campaniile de sănătate publică ar trebui să se concentreze pe promovarea unor diete și stiluri de viață sănătoase. Aceasta include crearea de spații sociale de gătit în comunitate pentru a crea mese accesibile și hrănitoare din surplus de ingrediente. Strategiile inteligente de marketing sunt, de asemenea, cruciale pentru a demonstra că alimentația sănătoasă poate fi rapidă, plăcută și rentabilă.

În cele din urmă, experții recunosc că depășirea influenței industriei alimentare reprezintă o provocare semnificativă. Eliminarea influenței industriei de la elaborarea politicilor și cercetarea este văzută ca un pas critic în abordarea problemei UPF, similar măsurilor luate împotriva industriei tutunului.

Sursa: The Guardian

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise