România, campioană mondială la degustarea în orb în Franța

Pe 14 octombrie 2023, într-o finală plină de tensiune, degustătorii români au obținut titlul de Campioni Mondiali la Degustarea în Orb, la Château Sainte-Roseline din Provence.

Într-o sâmbătă memorabilă, ochii iubitorilor de vin din întreaga lume au fost ațintiți asupra Château de Sainte Roseline, gazda celei de-a unsprezecea ediții a Campionatului Mondial de Degustare pentru Amatori, organizat de La Revue du Vin de France. În premieră, competiția a reunit degustători din toate cele 33 de țări participante, reprezentând cele cinci continente.

Pentru a determina câștigătorii, 12 vinuri de renume mondial au fost supuse papilelor exigente ale degustătorilor de top. Fiecare echipă a avut misiunea de a identifica cu precizie soiul de struguri, țara de origine, anul recoltei, producătorul și apelația vinului. Această competiție a cerut nu doar rapiditate, ci și o concentrare de neegalat, precum și o unitate de echipă puternică.

România a făcut o intrare timidă, dar pasiunea și angajamentul celor cinci membri ai echipei au adus rezultate impresionante. Julia Scavo, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Cosmin Udrea și Radu Rizescu (antrenor) au condus România spre victorie, obținând 108 puncte în fața Olandei cu 107 puncte. Danemarca a completat podiumul cu 95 de puncte, în timp ce Franța și Spania s-au clasat pe locurile patru și cinci, cu câte 90 de puncte fiecare.

Deși Franța a dominat la început, obținând 24 de puncte din 26 posibile în prima rundă, România și celelalte echipe au dovedit că nu sunt de ignorat. Competiția s-a complicat odată cu runde ulterioare, dar România și-a continuat ascensiunea cu trei degustări consecutive remarcabile.

Ultimul vin a decis victoria, cu România alegând un Banyuls, în timp ce Olanda a optat pentru un vin Maury. Această performanță remarcabilă confirmă faptul că România are locul binemeritat în lumea vinului, iar pasiunea și efortul pot aduce realizări extraordinare în orice domeniu.

Sursă: La Revue du Vin de France

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise