Zootehnia din Ucraina: provocări și perspective

Industria cărnii din Ucraina se confruntă cu provocări semnificative în contextul invaziei și a impactului acesteia asupra stocurilor de animale.

Taras Vysotskyi, prim-adjunct al ministrului ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, a declarat că aproximativ 7.000 de bovine și 3,5 milioane de păsări de curte au murit ca urmare a conflictului. Cu toate acestea, Ucraina dispune de resursele necesare pentru a dezvolta eficient industria cărnii și pentru a-și crește potențialul de export.

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă industria zootehnică este asigurarea unui flux constant de energie. Zootehnia este o industrie care necesită producție continuă, deoarece animalele nu pot fi lăsate fără hrană și îngrijire. Asigurarea unei aprovizionări neîntrerupte cu energie este crucială pentru menținerea stabilității producției.

Vysotskyi a subliniat și importanța exportului de produse din carne. În primele nouă luni ale anului 2023, volumul exporturilor de carne a crescut cu peste 10% față de anul precedent, iar exportul de carne de porc a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 2,5 ori. Se preconizează că producția de carne de porc va crește cu 4% față de anul anterior, susținând astfel industria cărnii.

De asemenea, este important de menționat că Ucraina a obținut rezultate notabile în ceea ce privește exporturile de carne și organe comestibile în anii precedenți. În 2022, exporturile în acest domeniu au atins valoarea de 925 de milioane de dolari, în creștere cu 9% față de anul 2021.

Cu toate provocările cu care se confruntă, industria cărnii din Ucraina are potențialul de a se dezvolta și de a-și crește prezența pe piețele internaționale, sprijinind astfel economia țării. Cu eforturi continue de modernizare și de depășire a obstacolelor existente, Ucraina poate consolida succesul sectorului său zootehnic.

Sursă: Agroteca

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise