Declin istoric în producția mondială de vin în 2023

Anul 2023 aduce o scădere semnificativă în producția mondială de vin, atingând cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, conform Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Emisfera sudică și unele țări europene mari producătoare au avut o recoltă slabă, contribuind la această situație alarmantă.

Cu toate acestea, există și aspecte pozitive în raportul OIV. Germania, Portugalia și România se remarcă cu creșteri semnificative în producția de vin. România, în special, înregistrează un avans impresionant de 15% față de anul anterior. Estimările arată că producția în România va depăși media ultimilor cinci ani.

Cu toate acestea, țări precum Italia și Spania au fost grav afectate de condițiile climatice dificile, provocând o scădere semnificativă în producție. Franța devine liderul global al producției de vin în 2023, menținându-și nivelul din 2022, în timp ce Italia și Spania înregistrează declinuri notabile.

Datele preliminare ale OIV indică o producție mondială estimată între 241,7 și 246,6 milioane hectolitri în 2023, reprezentând o scădere de 7% față de anul precedent. Cu toate acestea, oficialii OIV atrag atenția asupra consecințelor climatice, evidențiind scăderile semnificative din principalele țări producătoare din ambele emisfere.

Sursă: Forbes

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise