De ce ar trebui să ne îngrijoreze microbii modificați genetic din sol?

Într-o zi de vară în centrul orașului Salinas, California, un grup de fermieri, start-up-uri de biotehnologie și corporații de pesticide s-au adunat pentru a vorbi despre beneficiile biologiei. În timp ce domeniul pesticidelor și îngrășămintelor a fost dominat de chimie în ultimele opt decenii, se pare că biologia își va avea în curând ziua de glorie.

Evenimentul a fost primul „Biologicals Summit” găzduit de unul dintre cele mai mari grupuri comerciale de fermieri din Statele Unite, Western Growers Association, cu Syngenta și Bayer printre sponsori. Produsele biologice sunt inputuri agricole care provin de la organisme vii, cum ar fi plantele și bacteriile, mai degrabă decât din combustibilii fosili, sursa aproape a tuturor pesticidelor și îngrășămintelor moderne.

„Odinioară, biologii erau puștii nedoriți din clasă”, a spus Prem Warrior, consilier tehnic senior la Syngenta, care a luat parte la summit, „dar acum fiecare companie din lume vrea să facă ceva cu ei”.

Printre lucrurile pe care companiile doresc să le facă este să le proceseze genetic – în special, să creeze creaturi vii microscopice din sol, cum ar fi bacteriile și ciupercile, pentru a le spori capacitatea de a ucide dăunătorii sau de a genera nutrienți precum azotul.

Un nou raport de la „Friends of the Earth” explorează potențialele implicații ale acestei noi utilizări a ingineriei genetice, ceva care este fundamental diferit de culturile modificate genetic (GE) care au fost centrul dezbaterilor de zeci de ani. Microbii pot împărtăși materialul genetic între ei mult mai ușor decât culturile și pot parcurge distanțe mari în vânt. Modificările genetice eliberate în interiorul microbilor GE s-ar putea muta peste specii și granițele geografice cu consecințe neprevăzute și potențial ireparabile. Scara de eliberare este, de asemenea, mult mai mare, iar șansele de izolare mult mai mici. O aplicare de bacterii MG ar putea elibera 3 trilioane de organisme modificate genetic la fiecare jumătate de acru, adică cam câte plante de porumb MG există în întreaga SUA.

Intrarea în domeniu a masivelor companii agrochimice și interesul lor pentru microbii de inginerie genetică ridică semnale de alertă. Crearea și distribuția culturilor MG a fost de obicei controlată de aceleași corporații, care au o lungă istorie de ignorare a impactului asupra mediului și asupra sănătății umane ale produselor lor, privarea de drepturi a fermierilor la scară familială, ofuscarea adevărului și obstrucționarea reglementărilor.

Noul raport detaliază o serie de preocupări. Mizele sunt mari – solul sănătos este esențial pentru capacitatea noastră de a continua să ne hrănim într-un climat în schimbare. Este baza rezistenței fermierilor la secete și inundații și ar putea ajuta la încetinirea haosului climatic, servind drept un rezervor de carbon.

Microbii minusculi care locuiesc în sol joacă un rol exagerat – reglează ciclurile globale ale carbonului și azotului, construiesc structura solului, asigură culturilor imunitate la dăunători și boli și deblochează nutrienții din sol, astfel încât culturile să poată prospera.

Ce ar putea merge prost atunci când le modificăm genetic?

Cea mai recentă știință evidențiază o serie de accidente genetice care se pot întâmpla atunci când proiectăm organisme vii, cum ar fi inserții și ștergeri de gene pe care nu le-am propus niciodată. Cererea de brevet de la „Pivot Bio” pentru cel mai proeminent microbi genetic disponibil fermierilor, o bacterie numită Proven® care este comercializată ca sursă de îngrășământ cu azot, enumeră cel puțin 29 de gene diferite și o multitudine de proteine și enzime care pot fi manipulate pentru, în propriile cuvinte, „scurtcircuit” capacitatea microbilor de a detecta nivelurile de azot din mediul său și de a-l „păcăli” să producă în exces azot.

Un studiu publicat de oamenii de știință de la „Pivot Bio” arată că au fost surprinși să descopere că eliminarea a două dintre aceste gene a îmbunătățit generarea de azot, deoarece ar fi putut la fel de ușor să o reducă. Faptul că putem schimba procesele de reglare genetică nu înseamnă că înțelegem complexitatea sistemului.

Și apoi mai este mediul în care vom elibera acești microbi GE.

Luați în considerare acest lucru: dintre miliardele de specii de microbi care alcătuiesc solul viu, înțelegem funcția a doar câteva sute de mii, cu mult mai puțin de unu la sută. Și înțelegem cu atât mai puțin relațiile complexe pe care microbii le au între ei și cu plantele și alte viețuitoare.

În ciuda acestor necunoscute, companiile de biotehnologie și pesticide accelerează cu comercializarea microbilor de sol GM cu foarte puțină supraveghere guvernamentală. Proven® este deja folosit pe peste trei milioane de acri de teren agricol din SUA. Și BASF vinde o versiune 2.0 a tratamentului pentru semințe Poncho®/VOTiVO®, de 40 de milioane de acri, care include o bacterie GE menită să îmbunătățească sănătatea plantelor.

S-ar putea să fie mai mulți microbi MG disponibili fermierilor, dar este aproape imposibil să ne dăm seama care sunt aceștia. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) spune că a înregistrat opt microbi GM ca pesticide pe site-ul său web, dar nu există informații disponibile public despre ce sunt aceștia sau dacă au fost comercializați.

Această lipsă extremă de transparență exclude tipul de dezbatere științifică informată pe care ar trebui să o avem despre această nouă tehnologie.

Departamentul pentru Agricultură al SUA și EPA au jurisdicție asupra diferitelor tipuri de microbi MG, sporind confuzia și niciunul nu a elaborat reglementări care să țină seama de proprietățile lor unice. Odată ce produsele sunt lansate, nu există niciun program dedicat supravegherii în timp a gradului de utilizare sau a siguranței acestora.
Sistemul de reglementare este setat să dea rapid lumină verde noilor microbi GE, fără a le evalua potențialele riscuri pentru sănătate și mediu.

Și având în vedere că piața produselor biologice este în plină expansiune – cu Bayer, Syngenta, BASF și Corteva cheltuind milioane pentru a achiziționa companii de produse biologice în ultimii ani – probabil că suntem în pragul unui val de noi produse biologice GE care se deplasează din laborator în teren.

În timp ce o schimbare către soluții biologice ar putea fi un câștig uriaș pentru mediu și sănătatea publică, fermierii și factorii de decizie vor fi provocați să descifreze afirmațiile legitime din marketing fals.

Deja, Bayer și alte companii renunță la tropul dezmințit al „hrănirii lumii” în comercializarea produselor biologice. Ei își revendică și liderul în agricultura regenerativă. Cu toate acestea, industria indică faptul că intenționează ca substanțele biologice să fie suplimente, mai degrabă decât înlocuitoare pentru produsele sale toxice.

Luați tratamentul pentru semințe 2.0 de la BASF – combină o substanță biologică GE cu un insecticid neonicotinoid toxic asociat cu decimarea polenizatorilor și cu preocupările tot mai mari pentru sănătatea umană .

Această strategie a fost clarificată de la etapa Biologicals Summit-ul, când reprezentantul Bayer, Peter Muller, a spus: „Biologicals sunt un instrument într-o orchestră. Ele vor juca un rol important ca o completare cu multe instrumente din cutia de instrumente.”

În fața schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, avem nevoie de o schimbare mai profundă. Adăugarea de substanțe biologice la un sistem de agricultură industrială eșuat și păcălirea microbilor pentru a se comporta mai mult ca niște substanțe chimice, prin pomparea azotului, de exemplu, nu valorifică adevărata putere a biologiei – relațiile complexe și vii dintre organismele din sol, plante, aer și apă care susține viața pe pământ. Putem cultiva în conformitate cu aceste relații. Mileniile de experiență fermierilor și deceniile de agricultură modernă organică și agroecologică arată calea.

Sursa: Foodtank
Editor: Valentin Pufulescu

Comentariile sunt închise