Industria de cacao, în pericol

Industria de cacao și ciocolată se confruntă cu un avertisment serios, având stocurile de cacao în depozitele UE în scădere înaintea intrării în vigoare a Legii defrișărilor a Uniunii Europene.

Această lege, ce va fi aplicată începând cu sfârșitul lunii decembrie 2024, impune reguli stricte de “due diligence” pentru companiile care doresc să introducă sau să exporte produse relevante în UE.

Noul regulament vizează produse precum ulei de palmier, vite, soia, cafea, cacao, lemn și cauciuc, precum și derivatele acestora, cum ar fi carne de vită, mobilier sau ciocolată. Acesta a fost creat pentru a stopa defrișările globale și degradarea pădurilor, având în vedere impactul semnificativ al acestor industrii asupra mediului.

Cu UE reprezentând o putere economică majoră și un consumator însemnat al acestor mărfuri, reglementările au scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a proteja biodiversitatea. Cu toate acestea, aplicarea lor strictă ar putea pune în pericol întregul lanț de aprovizionare, de la fermierii săraci din Africa de Vest până la comercianții cu amănuntul și consumatorii.

Platforma de tranzacționare futures ICE a avertizat că directivele clare de la Bruxelles sunt cruciale pentru a evita distrugerea industriei de cacao. În plus, oficialii din Ghana și Coasta de Fildeș au exprimat îngrijorări cu privire la costurile și consecințele punitive ale noilor reglementări, subliniind riscurile pentru comerțul cu țările UE.

Cu peste 70% din cacao provenind din Ghana și Coasta de Fildeș, reglementările ar putea afecta fermierii și economiile acestor țări. Nicolas Mounard, directorul pentru durabilitate și agricultură al lui Barry Callebaut, a subliniat necesitatea unui acord clar din partea Bruxelles-ului în perioada de tranziție pentru a evita riscurile financiare majore pentru industrie.

 

Sursă: Confectionery News

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise