India interzice exporturile de ceapă pentru stabilizarea pieței interne

Direcția Generală Comerț Exterior din India a anunțat o schimbare semnificativă în politica privind exporturile de ceapă, trecând de la liber la interzis până la 31 martie 2024.

Această decizie a fost luată pentru a garanta o disponibilitate crescută a cepei pe piața internă și pentru a menține prețurile sub control.

În prezent, prețurile cepei în New Delhi variază între 70 și 80 de rupii per kilogram, iar această decizie are ca scop să asigure un echilibru și să evite creșteri semnificative. Cu toate acestea, exporturile vor fi permise dacă alte țări depun cereri speciale și primesc aprobarea guvernului indian.

Prin această măsură, Guvernul de la New Delhi încearcă să controleze prețurile cepei, având în vedere că India este al doilea cel mai mare producător mondial al acestei legume, după China, cu o producție anuală de 25 de milioane de tone

Anterior, pentru a gestiona prețurile, autoritățile au impus un preț minim de export și au subvenționat vânzarea stocurilor de ceapă tampon. De asemenea, a fost introdusă o taxă de export de 40% până la sfârșitul anului pentru volumele deja contractate.

Cu toate acestea, în ciuda măsurilor luate, datele indică faptul că prețurile la ceapă au înregistrat o creștere semnificativă, menținându-se la 62,60% în octombrie 2023, potrivit datelor WPI (Whole Price Index). Această modificare în politica de export reflectă determinarea guvernului de a asigura stabilitatea pieței interne.

Sursă: Lanțul Alimentar

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise