În Italia, noul PNRR aprinde dorința companiilor agricole de a investi

Pentru președintele Confagricoltura, remodularea Planului Național de Recuperare și Reziliență este foarte pozitivă pentru consolidarea producției și exporturilor întregului sector agroalimentar.

Giansanti este foarte mulțumit de semnalele venite de la „PNRR-ul agricol” care a văzut bugetul dublat, favorizând în special contractele de lanț de aprovizionare și agrovoltaica (care va tripla puterea instalată). Subiecte care vor fi în centrul adunării Confagricoltura din 12 decembrie de la Roma, la care va participa și președintele Republicii, Sergio Mattarella.

Contractele de lanț de aprovizionare și agrovoltaica sunt așadar două măsuri capabile să afecteze aspecte cheie pentru dezvoltarea sectorului. „Contractele de lanț de aprovizionare vor încuraja agregările și munca în echipă – declară Giansanti lui Il Sole 24 Ore, în interviul cu Giorgio Dell’Orefice – spre un alt mare obiectiv: întărirea producției agricole italiene. Astăzi abia dacă putem acoperi 75% din cererea de materii prime din industria noastră alimentară. Trebuie să fim capabili să ajungem la 100% și să susținem în acest fel și dezvoltarea exporturilor noastre” care este, de asemenea, „cea mai bună contramăsuri la sunetul italian”.

Potrivit președintelui Confagricoltura, marea atenție acordată agrovoltaicului derivă „din posibilitatea de a întări aprovizionarea cu energie a companiilor. Trebuie să avem cel mai mic cost al energiei posibil. Și din acest motiv a fost fundamental să depășim constrângerea autoconsumului. Obținând posibilitatea de a putea vinde altora energia electrică produsă, solicitările antreprenorilor oferă posibilitatea de triplare a puterii instalate față de prognoze”. Acestea sunt investiții care întăresc capacitatea competitivă a agroalimentare Made in Italy, subliniază el, „Sperăm ca acum conexiunile la rețea și autorizațiile vor permite companiilor să-și încheie proiectele până în 2026”.

În ceea ce privește „nodul” creditului, Giansanti explică modul în care proiectele imaginate când costul banilor nu era cel actual, poate chiar negativ, sunt puse pe drumul cel bun. „De aceea, analizăm cu atenție și negocierile UE privind rambursarea datoriilor, care ar putea duce la condiții foarte penalizatoare pentru întreprinderi.”

Sursa: confagricoltura.it

Editor: Irina Bogdan

Comentariile sunt închise