Agricultura bogată din Ungaria, amenințată de deșertificare

Ungaria este în general văzută ca o țară cu resurse de apă suficiente. Cu toate acestea, impactul secetelor severe și efectele încălzirii globale devin evidente.

În diferite părți ale țării, terenurile agricole se confruntă cu o ariditate din ce în ce mai mare, necesitând irigare pentru aproape fiecare zonă verde. Experții spun că aceste zone vor deveni în curând deșerturi.

“Nimeni nu a anticipat apariția rapidă și severă a efectelor privind schimbările climatice aici în Ungaria. Puteți vedea cum este devastat peisajul”, a spus Andras Balazs Lukacs, biolog la Institutul Ecologic al Ungariei.

Fauna sălbatică și mediul înconjurător suferă schimbări semnificative. Acoperirea cu iarbă se diminuează, pădurile se usucă, iar apele de suprafață dispar treptat.

“Suntem grav afectați de schimbările climatice, secete, inundații fulgerătoare, ploi abundente. Când se încălzește în Bazinul Carpaților, nu există flux de aer care să elimine acea căldură și rămâne fierbinte”, a declarat Mate Janos Litkei – Director al Ungariei. Institutul pentru politici climatice.

Fermierii maghiari se împacă cu posibilitatea ca pășunile uscate și fructele ofilite să devină noua normalitate. Se preconizează că încălzirea globală va afecta negativ o parte substanțială a terenurilor agricole din Ungaria. Secetele au dus deja la distrugerea a peste jumătate de milion de culturi, ceea ce a dus la pierderi de milioane de dolari pentru fermieri.

Unii proprietari de ferme spun că au început să se adapteze la condițiile climatice în schimbare. Peter Szabo este unul dintre puținii cultivatori de boia de ardei care folosesc o tehnică de combatere a secetei. Aceasta implică amestecarea mineralelor vulcanice în sol pentru a spori capacitatea sa de reținere a apei.

„Un kilogram de mineral vulcanic poate absorbi șapte litri de apă, iar după 10-15 zile este încă umed, așa că atunci când răspândesc o tonă la hectar, solul poate păstra apa atâtea zile”, a spus Szabo.

Pentru unii fermieri, situația a ajuns într-un punct critic. Zoltan Kulcsar călătorește adesea la Budapesta cu animalele sale pentru a crește gradul de conștientizare în afara clădirilor guvernamentale din Ungaria. El spune că căldura intensă a verii și seceta prelungită transformă terenurile agricole în dune sterpe.

„Avem nevoie de un management eficient al resurselor de apă și de practici îmbunătățite de management al terenurilor pentru a minimiza impactul nostru asupra mediului”, a spus Kulcasar.

Guvernul ungar intenționează să crească acoperirea sistemului de irigare de la 90.000 la 300.000 de hectare până în 2030. Cu toate acestea, aceasta va reprezenta doar 7,2% din suprafața agricolă totală a țării, care este de 4,1 milioane de hectare. Scenele de tip apocaliptic la care asistăm acum ar putea fi doar o previzualizare a ceea ce urmează pentru Ungaria, dacă nu se poate face ceva.

Sursa: newseu.cgtn.com

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise