Porcul din Sardinia devine Marcă Slow Food

Blana închisă la culoare, dimensiuni mici, picioare scurte și robuste și coamă de peri lungi pe spate: este porcul din Sardinia care tocmai a devenit parte din Prezidia Slow Food.

O rasă rustică, crescută în toată regiunea, de la Barbagie până la zonele Gennargentu și Supramonte, dar care în ultimele decenii riscase să dispară din cauza sosirii pe insula a pestei porcine africane.

După o muncă îndelungată pentru eradicarea virusului, embargoul asupra exporturilor de carne de porc din Sardinia a căzut la 15 decembrie 2022, situație care persistase timp de patruzeci de ani.

În zona roșie au rămas doar patru municipalități – își amintește reprezentantul Slow Food al noului Prezidiu, Raimondo Mandis – în timp ce din restul regiunii este din nou posibil să se mute carnea și mezelurile în afara insulei. Recunoașterea ca Prezidiu este un semnal, o modalitate de a sublinia importanța promovării metodelor agricole locale și a practicilor virtuoase de transformare, pentru a preveni comercializarea cărnii care provine din afara regiunii și care, în Sardinia, este doar transformată, așa cum este încă cazul azi. Avem de susținut și de îmbunătățit o rasă indigenă, un simbol al biodiversității locale și puternic integrată în mediul insulei.”

O rasă care a fost salvată datorită muncii unor crescători susținuți de Asociația Crescătorilor din regiunea Sardinia (AARS), care ține un carnet genealogic din 1920 și care astăzi se ocupă și de controale pentru continuarea acesteia.

Sursă: Agrigiornale

Editat: Roxana Valcu


 

Comentariile sunt închise