Tinerii antreprenori în agricultură cer mai multe fonduri și digitalizare

Datele recente furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului arată că mai puțin de 15% dintre antreprenorii din agricultură au sub 29 de ani, subliniind o problemă iminentă în atragerea noii generații către acest sector crucial pentru economie.

În timp ce peste 35% dintre antreprenorii agricoli au peste 50 de ani, tinerii fermieri susțin că trebuie implementate măsuri urgente pentru a face agricultura mai profitabilă și mai atractivă.

Virgil Andru, fondatorul fermei Wagner din județul Arad, cu 150 de capete de bovine de lapte și un brand propriu de lactate, subliniază dificultățile și riscurile implicate în agricultură. El sugerează că pentru a atrage mai mulți tineri în acest domeniu, este esențială acordarea de subvenții și fonduri suplimentare. Argumentul său se concentrează pe necesitatea susținerii financiare pentru a face agricultura mai profitabilă și pentru a contracara riscurile, în special în domeniul furajelor.

Oana Mihai-Florea, care se pregătește să preia conducerea fermei de familie controlată prin intermediul Întreprinderii Familiale Flora, evidențiază importanța digitalizării în atragerea tinerilor în agricultură. Ea propune o revizuire a conceptului de training în acest domeniu, includerea unor specialiști în informatica agricolă și oferirea unui suport adecvat tractoriștilor care utilizează tehnologii moderne în activitatea lor zilnică.

Datele Eurostat arată că la nivel european, mai puțin de 12% dintre managerii fermelor au sub 40 de ani, iar în România, peste 39% dintre fermieri au peste 65 de ani, clasând țara printre cele cu cea mai îmbătrânită populație de fermieri din Europa.

În fața acestor provocări, tinerii antreprenori și experții din agricultură subliniază că este necesară o acțiune imediată pentru a face agricultura mai atrăgătoare și mai profitabilă, inclusiv prin investiții sporite în digitalizare și acordarea de sprijin financiar adecvat noii generații de fermieri.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise