UE adoptă măsuri pentru a proteja fermierii de impactul ucrainean

Comisia Europeană va impune restricții asupra importurilor de produse agricole din Ucraina, în situația în care acestea ar putea afecta țările vecine. La solicitarea Poloniei, Comisia va introduce “garanții specifice pentru fiecare țară”.

Valdis Dombrovskis, Comisarul European pentru Comerț, a explicat pentru Financial Times:

“Vom evalua cum putem oferi asigurări suplimentare pentru Polonia și alte state membre, iar o modalitate de a realiza acest lucru este prin implementarea unor măsuri de protecție specifice pentru fiecare țară. Observăm că impactul regional al comerțului sau exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit inegal, afectând în primul rând țările imediat învecinate, fără a crea perturbări semnificative pe piața UE în ansamblu.”

Astfel, Comisia Europeană urmează să ofere asigurări suplimentare țărilor vecine Ucrainei începând din iunie, atunci când va extinde accesul exporturilor ucrainene fără taxe vamale și cote. Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de statele membre, urmând să fie valabilă până în iunie 2025. Oficialii UE au confirmat că iau în considerare și posibilitatea stabilirii de cote de export pentru produse sensibile, precum carnea de pasăre, zahărul și ouăle din Ucraina.

Polonia și Ungaria au impus unilateral interdicții de import pentru produsele ucrainene în aprilie 2023, ca răspuns la protestele ample ale fermierilor față de exporturile ieftine din Ucraina, care au provocat o penurie de cereale pe piața internă.

Această inițiativă a Poloniei poate fi percepută ca un impuls pentru premierul polonez Donald Tusk, care își propune să protejeze interesele economice interne, menținând totodată angajamentul de a readuce Polonia în centrul procesului de elaborare a politicilor UE.

Măsura va fi implementată după ani de dispute între administrația anterioară a partidului Lege și Justiție (PiS) și Bruxelles, în principal din cauza îngrijorărilor privind statul de drept în Polonia. După preluarea mandatului luna trecută, Donald Tusk a menținut interdicția privind cerealele introdusă de PiS, în ciuda opoziției din partea Bruxelles-ului.

Sursă – BiziDay – https://www.biziday.ro/273584-2/

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise