Cultura de sfecla de zahăr, oportună pentru fermieri în 2024

În contextul unei proiecții de creștere a prețurilor la nivel internațional cu aproximativ 20%, fermierii își îndreaptă atenția către sfecla de zahăr și producția de zahăr, anticipând un deficit pe piață în sezonul următor.

Estimările traderilor și analiștilor indică un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul octombrie 2023/septembrie 2024, urmat de un deficit prognozat de 700.000 de tone în sezonul 2024/25.

Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi și analiști, prețurile la zahăr brut sunt așteptate să înregistreze o creștere anuală de aproape 20% în 2024, ducând la o cotă de 24,5 cenți pe livră (0,4536 kilograme), cu o creștere de 5% față de prețul înregistrat în ședința de marți și cu 19% peste nivelul înregistrat la sfârșitul anului trecut.

Producția robustă de zahăr din Brazilia, principala regiune producătoare la nivel mondial, contrabalansează scăderea anticipată în India, al doilea mare producător global. Analizele indică o direcționare din ce în ce mai mare a trestiei de zahăr către producția de zahăr în Brazilia, în detrimentul etanolului pentru biocombustibili.

În acest context, fermierii sunt sfătuiți să se orienteze către sfecla de zahăr, în vederea realizării de profituri importante în anul 2024. Piața zahărului rămâne în atenția analiștilor, iar strategiile de producție și comercializare devin cruciale în fața schimbărilor iminente pe piața internațională.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: AgroInteligenta


Comentariile sunt închise