Record la producția mondială de cereale, prețul alimentelor a scăzut

Prețul alimentelor a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, dezvăluie Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat o medie de 118 puncte în ianuarie, cel mai redus nivel de la februarie 2021, în principal din cauza scăderii cotațiilor la cereale și carne, conform raportului mensual al FAO.

FAO a indicat că prețurile globale la cereale au scăzut în ianuarie, alimentate de concurența solidă între exportatori și sosirea livrărilor din recolta actuală în emisfera sudică. De asemenea, prețurile la porumb au înregistrat o scădere semnificativă, reflectând o stare îmbunătățită a culturilor și începutul recoltării în Argentina, precum și livrări mai mari în Statele Unite.

Prețul la carne a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, alimentat de aprovizionarea generoasă de la principalii exportatori. FAO a subliniat că acest surplus a condus la reducerea cotațiilor la nivel global.

Într-un raport separat, FAO a anunțat că producția mondială de cereale în 2023 este proiectată să atingă un nivel record de 2,836 miliarde de tone metrice, în creștere cu 1,2% față de 2022. Producția globală de cereale grosiere ar urma să ajungă la nivelul record de 1,523 miliarde de tone, cu contribuții semnificative din Canada, China continentală, Turcia și Statele Unite, unde randamente mai ridicate și zone cultivate extinse au condus la o producție estimată mai mare la porumb.

Această conjunctură favorabilă a producției agricole oferă speranțe pentru consumatori, care se pot bucura de prețuri mai accesibile la alimente în următoarele luni.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Digi24


Comentariile sunt închise