Numărul de femei fermier în Turcia ajunge la 300 000

Tocmai la timp pentru Ziua Internațională a Femeii, scena agricolă din Turcia înflorește cu împuternicirea a peste 300.000 de femei fermiere înregistrate în Sistemul de înregistrare a fermierilor (ÇKS).

În mijlocul acestei creșteri, femeile antreprenoare preiau conducerea în cultivarea producției de plante, cultivând nu doar culturi, ci și un viitor de egalitate în agricultură.

Creșterea productivității este strâns legată de dezvoltarea rurală, care, la rândul său, depinde de consolidarea rolurilor femeilor în producție. Potrivit datelor recente ale Ministerului Agriculturii, în ÇKS sunt înregistrați peste 2,3 milioane de fermieri, dintre care 300.509 sunt femei.

Femeile din Turcia beneficiază de mecanismul de ajutor pentru dezvoltare rurală al Uniunii Europene, fondurile IPARD. În perioada IPARD II, 27% din proiectele care au primit plăți pentru producția zootehnică, 14 % din proiectele de prelucrare și comercializare a produselor agricole și piscicole și 39,6 % din proiectele concentrate predominant pe producția vegetală au fost pregătite de femei antreprenoare.

Pentru a încuraja o mai mare participare a femeilor în producția agricolă, se aplică discriminarea pozitivă în sprijinul și evaluările proiectelor. Fermierii care doresc să investească sau au nevoie de finanțare pentru investițiile lor existente în creșterea animalelor, creșterea animalelor fără boli, apicultură, sectorul păsărilor de curte, sectorul acvaculturii, producția de plante și cultivarea fructelor beneficiază de un sprijin suplimentar de 15% dobândă în plus față de standard. reduceri ale ratei dobânzii.

Potrivit datelor ministerului, până la sfârșitul anului 2023, 58.654 de femei fermiere beneficiau de împrumuturi agricole cu dobândă redusă. În cadrul Programului de sprijin pentru investiții în dezvoltare rurală (KKYDP), în 2023, 1.323 de proiecte, inclusiv 1.288 pentru mașini și echipamente, au primit un total de 80,7 milioane de lire turcești (2,5 milioane de dolari) sub formă de granturi pentru femei antreprenoare. În plus, în cadrul Proiectului Mâinile Expertului Rural, 407 femei antreprenoare au primit 100,4 milioane de lire sub formă de grant în 2023, ceea ce a condus la investiții în valoare totală de 117,2 milioane de lire.

Sursa: hurriyetdailynews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise