Agricultura ucraineană aparține UE, declară negociatorul comercial de la Kiev

Bruxelles— Ucraina profită de speranțe tot mai mari că Uniunea Europeană va extinde preferințele comerciale ca o șansă de a restabili relațiile, care au intrat în criză pe măsură ce fermierii polonezi blochează granița externă a blocului, în semn de protest față de ceea ce ei spun că este un aflux de importuri ieftine.

Tulburările din mediul rural au creat o breșă între Varșovia și Kiev, în timp ce joacă în mâinile Moscovei, ale cărei trupe sunt din nou în avans, în timp ce Kievul face apel la mai multă asistență militară din partea Occidentului pentru a rezista războiului.

Comitetul pentru comerț internațional (INTA) al Parlamentului European a renunțat săptămâna aceasta la o serie de amendamente dăunătoare și și-a susținut pe deplin propunerea executivului UE de a continua înghețarea tarifelor pentru toate importurile ucrainene până în iunie 2025.

Taras Kachka, principalul negociator comercial al Kievului, a fost la Bruxelles pentru votul de joi. El a declarat pentru POLITICO că a creat o oportunitate de a întoarce conversația către construirea de legături comerciale și pregătirea terenului pentru ca Ucraina și uriașa sa industrie agricolă să devină pe deplin integrate ca viitor membru al UE.

„Chiar și cu războiul, acesta este cu adevărat ceea ce ne concentrăm… merităm acest acces pe piață, așa că sarcina tuturor guvernelor și politicienilor ar trebui să fie cum să se unească, nu cum să împărțim”, a spus Kachka într-un interviu. .

Oficialul în vârstă de 45 de ani, care a devenit ministru al Comerțului în 2019, a spus că sprijinul copleșitor al europarlamentarilor este un semn că lucrurile încep să meargă în direcția bună.

„Votul de astăzi a mers bine… este într-adevăr doar o altă etapă a dialogului nostru pe termen lung privind integrarea agriculturii ucrainene în UE”.

Cele mai mari lobby-uri agricole ale UE, inclusiv Copa-Cogeca, au condamnat votul într-o declarație comună, argumentând că deputații europeni au ignorat preocupările fermierilor și producătorilor europeni. Lobby-urile au cerut parlamentarilor să adopte limite mai stricte pentru mai multe mărfuri, inclusiv cereale, zahăr, păsări de curte și miere.

Kachka nu a fost de acord, spunând că, deși importurile în UE ale unor produse ucrainene au crescut semnificativ în ultimii doi ani, aceasta a fost doar o reflectare a nevoilor pieței.

El a spus că nu este nevoie să se limiteze importurile de mărfuri, cum ar fi zahărul, pe care Comisia Europeană a propus plafonarea la nivelurile 2022-2023 – o măsură convenită de parlamentarii INTA.

„Acest lucru ar putea duce la un deficit de zahăr în UE încă din această vară”, a spus el.

Acesta a subliniat că este și mai important să luăm decizii bazate pe fapte, nu pe emoții.

„Observam efectele negative ale dezbaterilor conduse de emoții la granița polono-ucraineană”, a spus el, referindu-se la o blocare a graniței de luni de zile de către fermierii polonezi.

“Acest lucru a mers prea departe și… este mult mai grav și mai periculos decât orice amenințare din partea agriculturii. Aceasta este într-adevăr o problemă de securitate pentru Ucraina”.

Schimbări de ambele părți

Accesul liber la comerțul agricol în UE a devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei devastată de război, a spus Kachka: „Și a beneficiat și fermierii europeni, care ne trimit cantități record de mărfuri procesate”.

“Mesajul către fermierii noștri este că și ei trebuie să se adapteze. Nu sugerăm că UE ar trebui să accepte agricultura ucraineană așa cum este. Asta ar crea probleme”.

Din partea UE, parlamentarii vor trebui, de asemenea, să înceapă o discuție serioasă despre viitorul agriculturii și locul Ucrainei în aceasta. Aceasta include reforma Politicii Agricole Comune (PAC), ale cărei subvenții consumă o treime din bugetul blocului și sunt alocate în funcție de dimensiunea fermei.

Kachka a spus că concentrarea asupra speculațiilor cu privire la câți bani din PAC ar merge către gigantul agrobusiness al Ucrainei, în condițiile actuale, este greșit ca imagine de ansamblu.

„Dar lumea evoluează și fermierii din UE vor trebui să se adapteze cu sau fără Ucraina”, a spus el. “Politica climatică nu dispare, chiar dacă există o oarecare relaxare a regulilor Green Deal. Există întotdeauna evoluții în comerțul internațional, așa că nici asta nu va dispărea”.

Sursa: politico

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise