Franța renunță la obiectivele agriculturii ecologice din legislația aflată în dezbatere
Primul articol al Legii naționale de orientare agricolă a fost votat de parlamentul francez, eliminând obiectivele de 15% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică și 8% pentru leguminoase.
Măsura a atras mânia ONG-urilor, care l-au numit un pas istoric înapoi de la ambițiile de mediu ale Franței.
Deși a trecut relativ neobservată, retragerea țintelor cuantificate pentru terenurile agricole ecologice și culturile de leguminoase a fost acum confirmată în urma primelor voturi privind noua lege a politicii agricole, care a început pe 15 mai.
„Această înlăturare este un pas înapoi, deoarece există un consens științific veritabil cu privire la faptul că agricultura ecologică este una dintre metodele de producție agricolă cu cele mai pozitive externalizări de mediu și socio-economice”, au spus treizeci de asociații într-un comunicat de presă pe 22 mai.
Obiectiv din 2009
În 2009, obiectivul atingerii unui anumit nivel de teren agricol ecologic a fost consacrat prin lege: 6% până în 2012, apoi 20% până în 2020. În același an, strategia UE „Farm to Fork” propunea realizarea a 25% din terenul organic din totalul terenurilor agricole.
În 2021, guvernul francez a anunțat o țintă de 15% până la 31 decembrie 2022, cu încă 8% din terenuri care urmează să fie cultivate cu leguminoase până în 2030.
Deși incluse în proiectul inițial de lege, aceste ținte au fost retrase în cadrul votului de la Adunarea Națională privind articolul 1 din noul proiect de lege a politicii agricole din 16 mai.
Verzii nu au reușit să adopte un amendament care le reintroduce prin urmare, noua lege franceză nu va mai menționa obiective cuantificate privind produsele organice.
Retragerea „reprezintă un pas grav și istoric înapoi pentru mediu”, a denunțat parlamentarul pentru La France insoumise (LFI, extrema stângă) Aurélie Trouvé, a doua zi după vot.
Chestionat pe această temă în Parlament, ministrul Agriculturii Marc Fesneau a acceptat această decizie. Franța are în prezent aproximativ 10% din terenul său în agricultură ecologică.
Ținta națională în planul PAC
ONG-urile au regretat că promisiunea „Programului Ambition Bio” al guvernului – 18% din suprafața agricolă în agricultura ecologică până în 2027 – nu a fost încorporată.
Fesneau a răspuns că ținta a fost deja stabilită în Planul Strategic Național (NSP) francez pentru Politica Agricolă Comună (PAC).
În timp ce suprafața ecologică a UE a crescut în ultimii ani, atingând 10,4% din suprafața totală de teren până în 2022, contracția pieței de la criza COVID a încetinit avântul.
Potrivit unui raport recent, Franța este la egalitate cu media europeană, cu 10% din terenurile agricole în producție ecologică, aproape de Germania cu 11,2%. Italia iese în evidență cu 17,9%, la fel ca și Austria, care se află în fruntea listei cu 27,5%.
În planul său de acțiune pentru producția ecologică în UE, prezentat în 2021, Comisia Europeană intenționează să dedice 25% din teren agriculturii ecologice până în 2030.
Sursa: euractiv
Editor: Irina Bogdan

Comentariile sunt închise