Provocări pentru agricultura Made in Italy
Lanțul de aprovizionare agroalimentar italian este un univers alcătuit din nenumărate realități, care oferă țării o contribuție incomensurabilă în ceea ce privește munca, economie, dezvoltare și mândrie națională.
Dacă se face o estimare, lanțul de aprovizionare agroalimentar valorează peste 620 de miliarde de euro și are 4 milioane de angajați, dacă se iau în considerare totalitatea proceselor, de la producția agricolă până la transformare până la distribuția produsului. Dar mai presus de toate valorează 64 de miliarde de euro de exporturi agroalimentare, un record atins în 2023, și un impact imens la nivel de prestigiu internațional, capabil să creeze un sector satelit care să cuprindă toate sectoarele economiei noastre.
Nu doar agroalimentarele: toate sectoarele lanțul de aprovizionare
Lanțul de aprovizionare agricol, însă, nu este doar agroalimentar. Se referă și la lanțul horticol și de producție pomicolă, sectorul zootehnic, sectorul tutunului și sectorul culturilor industriale. Toate sectoarele influențate nu doar de reglementările naționale, ci și de cele comunitare.
Acesta este motivul pentru care viitoarele alegeri europene reprezintă un punct de cotitură important pentru acest arhipelag al excelenței italiene. Următorul parlament al UE, de fapt, se va trezi să examineze câteva directive privind problemele agricole care vor influența sectorul și soarta a zeci de mii de companii. În ciuda acestui impact concret asupra vieții cetățenilor, alegerile europene nu trezesc adesea un mare entuziasm în rândul italienilor, care percep instituțiile comunitare ca fiind îndepărtate de viața lor de zi cu zi. Astfel, abținerea și nemulțumirea cresc.
Politicienii și agricultura MADE IN ITALY
Acest tablou complex ne-a determinat să întrebăm pe unii reprezentanți ai instituțiilor și ai lumii de producție care sunt provocările europene pentru agricultura Made in Italy. Am vorbit despre asta cu Antonio Tajani (FI), Francesco Lollobrigida (Fdi), Carlo Calenda (Acțiune), Stefano Bonaccini (Pd), Vittoria Baldino (M5S) și Susanna Ceccardi (Lega). Și, de asemenea, cu Luigi Scordamiglia (Președintele Filiera Italia) și Alberto Mantovanelli (Președintele Opit). Fiecare cu propria lui rețetă, dar cu un singur obiectiv: să susțină și să îmbunătățească produsele Made in Italy, astfel încât acestea să continue să concureze și, atunci când este posibil, să exceleze pe piețele internaționale.
Toți țin la dieta mediteraneeană, la calitate, la particularități, la transparență și trasabilitate pe lanțul de producție, un sector care este strategic pentru Italia. Spun NU ferm la etichetarea Nutri-Score, este în defavoarea tuturor, trebuie protejată calitatea în UE de produsele venite în afara comunității europene, producție italiană orientată pe calitate și nu cantitate.
Sursa: nicolaporro.it
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise