Spania detronează Franța în domeniul culinar

Franța, cunoscută de mult timp pentru gastronomia sa rafinată, a fost detronată de Spania și Italia în preferințele turiștilor internaționali, conform unui sondaj comandat de agenția franceză de turism Atout France.

Sondajul, realizat de Harris Interactive și citat de Le Parisien, a relevat că turiștii preferă bucătăria italiană și spaniolă în detrimentul celei franceze.

Publicarea rezultatelor a stârnit indignare în rândul tradiționaliștilor, dar nu a surprins observatorii care au observat un declin al gastronomiei franceze. Sondajul vine la scurt timp după ce Olivia Grégoire, ministrul turismului, a afirmat că bucătarii francezi sunt depășiți de rivalii lor din Asia, Danemarca, Spania și Peru. Grégoire a propus crearea unei academii culinare pentru a descoperi și forma tineri bucătari talentați, încurajându-i să călătorească și să învețe din experiențele altor culturi gastronomice.

Sondajul a implicat 28.844 de participanți din 30 de țări și a arătat că nu doar gastronomia franceză, ci și frumusețea naturală și bogăția culturală a Franței au fost clasate sub cele ale vecinilor săi.

Philippe Gloaguen, fondatorul ghidurilor turistice Guide du Routard, a atribuit rezultatele negative operatorilor de turism, acuzându-i că duc turiștii în restaurante de calitate inferioară. El a susținut că Franța dispune de o “gastronomie excepțională”, dar grupurile turistice sunt adesea direcționate către braserii mari, de calitate discutabilă.

Sondajul Harris Interactive este un semnal clar că schimbările sunt necesare pentru a răspunde așteptărilor turiștilor internaționali și pentru a restabili prestigiul gastronomiei franceze.

Sursa: The Times

Editor: Catalin Trifu


Comentariile sunt închise