Apelul 2/2024 pentru programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland

Kaufland România, una dintre cele mai importante companii de retail din țară, dar și unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat, continuă programul „În Stare de Bine” pentru al șaptelea an consecutiv, împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Programul „În Stare de Bine” este cel mai mare program de finanțare pentru organizațiile neguvernamentale din România, dispunând annual de un milion de euro în finanțări nerambursabile,

Primul apel de proiecte din acest an a avut loc în luna aprilie, iar acum se desfășoară cel de-al doilea (26 – 28 iunie 2024). Evaluarea proiectelor se va face în perioada 1-18 iulie, iar comunicarea scurtă a proiectelor se va face pe 19 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie comunicate în perioada 1-2 august.

Semnarea contractelor de finanțare va avea loc la începutul lunii septembrie. Data limită de implementare a proiectelor este 30 aprilie 2025, după cum au comunicat reprezentanții Kaufland.

Prin acest program, retailerul dorește să contribuie la reducerea inegalităților sociale și vine în sprijinul beneficiarilor vulnerabili și a comunităților din care aceștia fac parte cu un buget de 1.750.000 lei (la care se adaugă și sumele necontractrate în cadrul Apelului 1/2024) pentru inițiative dezvoltate în cele 3 direcții cheie ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă.

Apelul 2 își dorește să promoveze proiecte care au o abordare comunitară participativă. Acestea nu numai că vizează nevoile și provocările comunităților locale vulnerabile sau a grupurilor vulnerabile din cadrul acestora, dar și implică în mod activ și semnificativ membrii comunității în adresarea acelor nevoi/provocări.

Apelul se adresează, la fel ca și primul, organizațiilor neguvernamentale din România și anume asociațiilor, fundațiilor, federațiilor și organizației Crucea Roșie Română, împreună cu structurile sale legale.

Domeniile de acțiune sunt următoarele:

– Cultură: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități culturale; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor sau creșterea gradului de înțelegere a unor situații de inegalitate socială prin activități sau produse culturale, implicând și grupurile vulnerabile vizate; valorificarea patrimoniul cultural, inclusiv imaterial, pentru dezvoltarea comunităților rurale și urbane în beneficiul și împreună cu grupurile vulnerabile vizate;

– Sport: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități de educație fizică și sport, inclusiv evenimente sportive comunitare ce vizează implicarea grupurilor vulnerabile şi a comunităților din care acestea fac parte; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor prin activități sportive.

Organizațiile care vor înscrie proiect în domeniul sport trebuie să aibă experiență în lucrul direct cu beneficiari din grupuri vulnerabile sau să includă în proiect parteneriat/colaborare cu alte organizații sau instituții publice care lucrează cu astfel de beneficiari;

– Viață sănătoasă: se pot depune proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin abordarea mai multor aspecte ale vieții personale și sociale precum: starea de sănătate și integritate fizică (acces la servicii medicale, educație pentru sănătate, terapii de specialitate pentru recuperare fizică), starea de sănătate mintală (acces la servicii de sănătate psihică, educație pentru sănătate și conștientizare provocărilor și problematicilor asociate sănătății mintale), sănătatea relațiilor (educație și sprijin pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale eficiente, educație și sprijin pentru recunoașterea și evitarea relațiilor abuzive, degradante, discriminatorii, reducerea unor factori de risc, precum condiții precare de locuire/muncă etc.), stimularea și menținerea de obiceiuri sănătoase (nutriție adecvată, mișcare și sport, educație pentru igienă, combaterea consumului de substanțe, etc)

Buget disponibil

Bugetul total al Apelului 2/2024 este de 1.750.000 lei.
Organizațiile vor putea solicita pentru propunerile lor de proiect o finanțare cuprinsă între 50.000 lei și 250.000 lei.

 Durata proiectelor în cadrul Apelului 2/2024 poate fi cuprinsă între minim 5 luni și maxim 8 luni, cu condiția ca durata implementării activităților să nu depășească data de 30 aprilie 2025. Perioada estimată de începere a proiectelor este începutul lunii septembrie 2024.

În cadrul acestui Program, o organizaţie poate primi o finanţare nerambursabilă pentru un singur proiect în calitate de Solicitant în primele două apeluri ale Programului. Pentru acest apel o organizație nu poate depune mai mult de 1 propunere de proiect în calitate de solicitant și poate primi finanțare în calitate de solicitant sau partener pentru maxim 1 propunere de proiect.

Procesul de evaluare a propunerilor de proiect include 2 componente principale:

  • o    Evaluarea aplicațiilor primite în baza unor criterii de selecție și selectarea unei liste scurt de proiecte;
  • o    Prezentarea proiectelor de către organizațiile selectate pe lista scurtă într-un eveniment de pitching, în cadrul căruia un comitet de selecție format din membri desemnați de Kaufland România și FDSC va selecta inițiativele ce vor primi finanțare.

Sute de mii de beneficiari

Programul #ÎNSTAREDEBINE, dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, oferă sprijin organizațiilor neguvernamentale din toată țara care dezvoltă proiecte în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă.

Din 2018 până în prezent, prin programul În Stare de Bine, Kaufland a susținut societatea civilă din România cu câte 1 milion de euro anual, finanțare care a ajuns la sute de mii de beneficiari pentru proiecte cu impact pozitiv în comunitățile din România.

Printre proiectele care au obținut finanțare se numără, spre exemplu, Classic Unlimited 2018, derulat de Asociația FAPTE din Cluj, ce duce muzica clasică în locații atipice, sau Clubul Fetelor, organizat de Asociația Iele-Sânziene, un spaţiu în cadrul căruia beneficiarele discută şi primesc răspunsuri cu privire la  menstruaţie şi pubertate, participând, de asemenea, la o serie de activităţi educative, creative şi interactive.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise