Câte pâini se pot obține din producția de grâu de pe un hectar?

În plină campanie de recoltare a cerealelor păioase, grâul rămâne în centrul atenției agricultorilor. Suprafețe întinse de teren sunt cultivate cu grâu, iar boabele recoltate sunt transformate în făină și, ulterior, în pâinea care ajunge pe mesele românilor. O parte semnificativă din producție, excedentară față de necesarul intern, este destinată exportului.

Fermierul Alexander Degianski din Giulvăz, județul Timiș, subliniază importanța acestei perioade pentru producția agricolă. El explică faptul că, în condiții normale, de pe o suprafață de 150 de hectare se recoltează aproximativ 1.000 de tone de grâu de calitate pentru panificație. Această cantitate este suficientă pentru a produce 1.000 de tone de pâine, asigurând necesarul pentru 11.000 de români.

Alexander Degianski a analizat și raportul dintre prețul grâului și cel al pâinii, evidențiind cât din prețul final al pâinii este reprezentat de costul materiei prime – făina de grâu.

Dintr-un kilogram de grâu se obțin 750-800 grame de făină și 180 grame de tărâțe. Din 750 grame de făină se produce un kilogram de pâine, deci un kilogram de grâu produce un kilogram de pâine. Prețul grâului a variat între 1,4-1,5 lei pe kilogram pentru aproape 6 luni. Pentru a produce 550 grame de pâine este nevoie de 550 grame de grâu, al cărui cost este de 75-80 bani, ceea ce reprezintă 14-15% din prețul total de 5,5 lei al acelei pâini. Restul de 85% sunt costuri non-agricole suportate de consumatori!”, detaliază fermierul.

În prezent, prețul grâului în portul Constanța este de aproximativ 1 leu per kilogram, dar poate scădea până la 80-90 de bani per kilogram la fermieri. Chiar și în aceste condiții, prețul pâinii nu a scăzut, ba chiar a crescut, brutarilor justificând majorările prin creșterea costurilor cu forța de muncă.

Conform calculelor realizate de Alexander Degianski, din 150 de hectare se obțin 1.000 de tone de pâine, ceea ce înseamnă că de pe un singur hectar se obțin aproximativ 6,6 tone de pâine. Dacă considerăm că o pâine de casă are un kilogram, un hectar poate produce 6.600 de pâini. Această cantitate se dublează dacă greutatea unei pâini se înjumătățește.

Sursa: AgroInteligenta

Editat: Catalin Trifu


Comentariile sunt închise