Răzvan Prelipcean, Naturleg: „Apa trebuie tratată ca prioritate națională”

De cele mai multe ori cei care aleg să își construiască un business în agricultură o fac pentru că la rădăcină există o pasiune pentru această meserie, pentru natură, pentru bucuria de a pune mâncarea oamenilor pe masă, acesta este și cazul lui Răzvan Prelipcean, un tânăr antreprenor şi cofondator al Fermei Naturleg, situată în comuna Valea Ciorii, județul Ialomița. Acesta a venit în studioul FoodBiz.ro să ne povestească despre ce înseamnă să dezvolți un business într-o industrie care vine cu foarte multe provocări și impredictibilități.

Inițierea în agricultură

„Afacerea a venit ca ceva natural datorită preocupărilor mele de la aceea vreme, ofeream consultanță investitorilor naționali și străini pe partea de agribusiness pentru achiziții și dezvoltarea fermelor, pentru accesare de fonduri europene și în mod firesc ne-am gândit că următorul pas ar fi să ne apucăm să facem chiar noi agricultură. Cunoșteam piața, știam care sunt avantajele și dezavantajele, care sunt oportunitățile și aveam această pasiune pentru producția vegetală, astfel că am pus bazele fermei Naturleg, un business de familie. Am început cu o suprafață mică, doar 35 de hectare iar acum am ajuns la 500 de hectare, din care 50 de hectare cu legume și restul cu cereale” spune Răzvan Prelipcean.

Piața de desfacere nu a reprezentat o problemă. Businesss to business a fost cea mai bună opțiune, principalele canale de vânzare fiind procesarea, retailul și revânzătorii.

Fermier și antreprenor, Răzvan Prelipcean pune mare accent pe formarea profesională și pregătirea continuă. El spune că nu doar aptitudinile tehnice sunt necesare în agricultură, este de nevoie de cunoștințe de leadership, de soft skills: „un astfel de business te obligă să înveți cum se conduce o echipă, cum se obține o finanțare, cum să faci un plan de afaceri, este nevoie de o viziune coerentă pe termen scurt, mediu și lung.”

„Formarea profesională este un aspect foarte important, atât pentru orice antreprenor cât și pentru orice fermier. Suntem într-un secol al unei agriculturi din ce în ce mai complexe, mediul de business agricol este foarte complex. Depinde de foarte multe variabile, de la aspecte de legislație care se schimbă de pe o zi pe alta, la aspecte de subvenții, de finanțări, de legal compliance. PNS-ul se schimbă la 7 ani, apar variații în cadrul fiecărui PNS pe legislație și să nu mai vorbim de tehnologiile agricole care s-au schimbat foarte mult în ultimii ani…trebuie să ții mereu pasul cu toate, să fii mereu pregătit!” subliniază fermierul.

Provocările industriei

Schimbările climatice reprezintă probabil cea mai mare provocare pentru fermieri: secetă, grindină, evapotranspirație, modificări în distribuția precipitațiilor, înghețuri prea târzii sau prea devreme etc.

„Anul acesta a fost unul provocator din punct de vedere al climei, de altfel cum au fost și ultimii patru ani. Să faci agricultură a devenit un pariu din ce în ce mai riscant dacă nu-ți iei anumite plase de siguranță” mărturisește acesta.

Pe lângă schimbările climatice, a altă provocare majoră o reprezintă forța de muncă, este din ce în ce mai greu să găsești oameni competitivi care să rămână alături de tine pe termen mai lung.

Investiții pentru agricultură

Este nevoie de investiții continue pentru a avea un business productiv și durabil. Răzvan Prelipcean spune că „agricultura poate fi rentabilă în România dacă pornești cu o viziune pe termen scurt, mediu și lung ținând cont de tendințe, de zona climatică și tehnologicii”.

Este un domeniu care n-o să moară, există un potențial foarte mare fiind nevoie de mâncare pentru o populație în continuă creștere.

Tânărul Prelipcean susține că nu doar fermierii trebuie să facă investiții în agricultură, ci și statul, fiind vorba și de asigurarea securității alimentare.

„Agricultura la noi în țară ar beneficia substanțial dacă s-ar face investiții serioase în irigații, cu susținere de la guvern pentru infrastructura primară de irigații, adică de aducțiunea apei….. cât și investiții la nivel de ferme, în sisteme de irigații proprii. Apa este elementul esențial al agriculturii, trebuia tratată problema ca prioritate națională!” mărturisește fermierul.

Cooperativa, o soluție bună

Răzvan Prelipcean a reușit să pună bazele unei Cooperative numită „Fermieri Iscusiți” care lucrează 1000 de hectare și numără 10 membrii.

Prelipcean atrage atenția că „cei care se asociază într-o cooperativă trebuie să aibă ferme de dimensiuni similare” pentru că astfel este mai facil accesul la fonduri europene la nivel de cooperativă.

„Avem 2 proiecte de investiții depuse pe cooperativă, unul pe agricultură regenerativă, altul de înființare și dezvoltare a grupului de producători, ceea ce ne ajută să investim în resurse comune” spune Răzvan Prelipcean.

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise