Orzul, o cultură fără preț, în acest an. Nici măcar la eco…
2019 s-a dovedit a fi, în general, un an bun din punct de vedere al volumului producței pentru agricultorii români care au cultivat orz. Când vine vorba de preț, însă, fermierii sunt tare dezamăgiți, pentru că acesta este aproape la jumătate față de nivelul din 2018. Și nu doar atât, nici măcar la producția eco, unde prețurile erau ceva mai bine în anii anteriori, în această vară, diferența între convențional și eco a fost atât de mică, încât agricultorii au preferat să nu mai vândă orzul ca fiind o cultură ecologică.
“Anul este bun, dar atât timp cât se jonglează cu prețurile, n-ai ce face….Productiile au fost bune, însă, raportat la 2018, când prețul era de 98 bani/kg la orz, acum este mai mic cu 50 de bani/kg. Automat trebuie să faci dublu producția ca să ajungi la nivelul de anul trecut”, ne-a declarat Niculescu Dorin, un fermier din Cocorăștii Colț din județul Prahova pe care l-am întâlnit la Ziua Porumbului Românesc.
Fermierul a obținut, în acest an, o producție de 4,2 tone de orz la hectar, în timp ce la grâu recolta a variat între 3 to/ha (pe parcelele unde a bătut piatra) și 8 to/ha. La porumb speră să scoată o producție de 13 to/ha, în condițiile în care terenul nu este nici irigat și nici foarte bun.
Niculescu lucrează alături de familie 110 ha de teren agricol, cultivat cu lucernă -20 ha, porumb – 25 ha, floarea soarelui – 45 ha, orz – 20 ha, iar restul grâu.
Diferență de până la 15 euro/to între convențional și eco
Dacă în alți ani, fermierii erau mai mult decât mulțumiți de prețurile obținute pentru producția eco, în acest an, nu s-a mai întâmplat așa ceva, din cauza faptului că tot mai mulți agricultori au semănat orz în sistem ecologic, iar la nivel internațional (principala piață de desfacere pentru România!), oferta este tot mai mare. Ori pentru o diferență de 10-15 euro/tonă, chiar nu se merită să vinzi producția la eco, numai dacă ne gândim cât costă certificările, ca să nu mai vorbim de timpul pierdut. “Pentru producători, a fost mai convenabil anul acesta să vândă orzul la convențional decât să facă analize, ceea ce presupune o grămadă de cheltuieli…Diferența a fost de 10-15 euro pe tonă între convențional și eco, motiv pentru care fermierii au preferat să îl vândă direct la convențional și să nu-l mai depoziteze, să plăteasca sute de euro pe analize , deplasarea firmei de certificare etc.”, după cum ne-a declarat reprezentantul unei firme care face trading de cereale, inclusiv la export.
Suprafețele cultivate cu orz și orzoaică în România, în 2018, s-au ridicat la 424 mii hectare, față de 455 mii ha, în 2017, fiind obținută o producție de 1,8 mil. tone.
alte articole…
Comentariile sunt închise