Mihaela Popa, CEC Bank: Avem tot mai multe finanțări complexe care vizează lanțuri alimentare integrate (Partea II)
CEC Bank a susținut și va susține în continuare zonele de agribusiness, producție alimentară și HoReCa, sectoare strategice pentru România. Iar dacă în trecut predomina finanțarea pentru achizițiiile de terenuri și de utilaje agricole specifice culturilor de câmp, în prezent sunt din ce în ce mai prezente finanțările complexe care vizează lanțuri alimentare integrate producție-procesare-distribuție, pentru obținerea de produse agricole de calitate superioară, aliniate standardelor de calitate ale Uniunii Europene, în condiții de maximizare a profitului și de minimizare a pierderilor, susține Mihaela Popa, director și prim-vicepreședinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank. Mai multe despre strategia de creditare a băncii românești puteti afla din interviul acordat de reprezentantul CEC Bank publicației FoodBiz.
Cum priviți în perspectiva 2020 creditarea zonelor de agribusiness, producție alimentară, producție băuturi, retail, HoReCa? Sprijiniți antreprenorii combinând sursele de finanțare bancare cu finanțări alternative: fonduri investiții private, fonduri europene, fonduri garantare etc.?
Ținând cont de prezența extinsă a băncii în mediul rural, ne implicăm activ în finanțarea sectorului agricol, prin lansarea de produse și servicii flexibile, moderne și competitive. Printre produsele standard dedicate fermierilor regăsim credite pentru investiții în domeniul agricol, credite pentru achiziția de terenuri cu destinație agricolă, credite pentru finanțarea capitalului de lucru, facilități de credit acordate în baza OUG nr. 43/2013 sau credite pentru prefinanțarea subvențiilor derulate prin APIA.
În oferta CEC Bank se regăsesc și produsele elaborate pentru susținerea proiectelor cu accesare de fonduri europene, ce pot fi utilizate pentru prefinanțarea granturilor, finanțarea proiectelor simple de investiții sau sprijinirea implementării proiectelor complexe, prin acordarea unei linii de credit pentru investiții fonduri europene în sistem revolving.
Prin intermediul celor 48 de Birouri județene de consiliere IMM-uri și fonduri europene le prezentam clienților soluții optime de finanțare. Potențialii beneficiari se bucură de consiliere gratuită din partea băncii atât pentru identificarea domeniilor de activitate eligibile pe care pot aplica, precum și pentru identificarea celor mai facile soluții de implementare a proiectelor deja demarate.
Referindu-ne strict la zonele de agribusiness, producție alimentară și HoReCa, CEC Bank a susținut și va susține în continuare aceste sectoare strategice pentru România. Dacă în trecut predomina finanțarea pentru achizițiiile de terenuri și de utilaje agricole specifice culturilor de câmp, în prezent sunt din ce în ce mai prezente finanțările complexe care vizează lanțuri alimentare integrate producție-procesare-distribuție, pentru obținerea de produse agricole de calitate superioară, aliniate standardelor de calitate ale Uniunii Europene, în condiții de maximizare a profitului și de minimizare a pierderilor.
Și dacă am adus în discuție zona de fonduri europene, trebuie precizat că pe acest segment am finanțat un număr semnificativ de proiecte, precum înființarea/modernizarea fermelor vegetale și animale, construirea unor capacitati de procesare a produselor lactate, extinderea capacităților de producție, construcția de silozuri pentru cereale, depozite de fructe și cereale, înființarea de plantații de pomi fructiferi, achiziția de mașini și utilaje agricole s.a.
Domeniul HoReCa are o importanță aparte în seria finanțărilor susținute de CEC Bank. Prin finanțarea inclusiv a unor proiecte cu fonduri europene, banca a susținut construirea de pensiuni, hoteluri și restaurante în toate zonele țării, contribuind astfel la dezvoltarea turismului românesc.
În paralel, CEC Bank a susținut și sectorul public, finanțând proiecte de împădurire sau de dezvoltare a zonei rurale. Finanțările active existente în prezent pe Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vizează domeniul procesării și marketingului produselor din sectorul pomicol (Submăsura 4.2.a), precum și finanțări dedicate sprijinirii fermelor mici (Submăsura 6.3.). Pe parcursul anului viitor, banca va continua să finanțeze investițiile aflate în curs de implementare, acordând totodată o importanță deosebită proiectelor noi, pe măsura selectării acestora de către Autoritățile de Management.
Prin strategia de dezvoltare a băncii, finanțarea proiectelor cu componenta europeană nerambursabilă reprezintă o prioritate a politicii CEC Bank în ceea ce privește proiectele de dezvoltare rurală. Pe acest segment, posibilitățile de garantare sunt dintre cele mai avantajoase, incluzând aici investiția finanțată în cadrul proiectului, precum și garanția Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de până la 80% din valoarea creditului.
CEC Bank se bucură de foarte bună colaborare cu fondurile de garantare naționale; pentru diversificarea gamei de produse, banca a încheiat în acest an și acorduri de garantare cu Fondul European de Investiții. Peste 550 de companii românești au beneficiat, simultan cu finanțarea, și de garanția oferită prin Programul Uniunii Europene pentru Competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (COSME, 2014-2020) și a Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI), înființat în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Astfel, plafonul alocat în valoare de 120 milioane lei a fost epuizat într-o perioadă scurtă de timp.
Este de amintit că în luna decembrie a acestui an, CEC Bank va demara acordarea de credite cu garanție în cadrul programului Inițiativa pentru IMM-uri, finanțat prin Programul Operațional Regional și având ca obiectiv creșterea accesului la finanțare în condiții favorabile de garantare și costuri. Programul vizează proiectele dezvoltate de IMM-uri din diverse sectoare de activitate, precum industria prelucrătoare, turism sau servicii.
Vezi și…
Comentariile sunt închise