Restaurante noi în București

NOUA este, probabil, cea mai notabilă apariție pe piața restaurantelor din București. Și din România, fără îndoială. Restaurantul lui Alex Petricean, după ce a plecat de la MAIZE tocmai ca să și-l deschidă pe acesta. Noua Bucătărie Românească Fină, al cărei cel mai ilustru reprezentant este Chef Petricean. Locul întai în Lista Restocracy a celor mai bune restaurante din București, nu în ultimul rând datorită și unor servicii distinctive. Am apreciat foarte tare – și asta i-a pus în top – că prețurile sunt rezonabile și că porțiile nu sunt microscopice.

Altă apariție, îndelung așteptată, a fost KANE. Deschis în septembrie, într-o casă cunoscută a Bucureștiului vechi, la Piața Rosetti. Spectaculos amenajat. Au un chef tânăr, puțin cunoscut, dar care va ajunge departe și în scurt timp. Noua Bucătarie Românească Fină și aici, multă creativitate, de la rețete la așezarea în farfurie. Serviciul, la fel, excelent, cu niște chelneri foarte tineri, fără, sau cu puțină experiență anterioară. Prețurile mari, pentru că porțiile sunt minuscule și trebuie să-ți iei câte două din fiecare dacă nu vrei să ieși nemâncat de acolo.

ROST e un restaurant care merge în aceeași direcție cu KANE și cu NOUA. Totuși, îi va lua foarte mult să le ajungă din urmă. Și ca timp, și ca efort, și ca servicii și ca multe altele. Tot un chef tânăr și ambițios, tot Noua Bucătărie Românească. O bucătărie creativă, însă nu și fină. Deschis în septembrie în Primăverii, într-o vilă luxoasă, cu o gradină spectaculoasă, unde au fost înainte două restaurante bune și unul prost. Are șanse să ajungă departe, daca vor ști ce să facă…

Dragomir Niculescula fel, un restaurant cu Noua Bucatarie Romaneasca, deschis in Calea Victoriei in iulie, vizavi de Magazinul Muzica. Bucatarie creativa, dar nu fine dining. Foarte frumos si acesta, investitie consistenta, cred ca va avea succes, fiind intr-o zona turistica.

La Pescaderia by Alioli e un restaurant de peste si fructe de mare, dupa modelul de mare succes al pescariilor aparute in ultimii ani, in care iti alegi pestele direct din galantar si ti-l gatesc in fata ta. Ei il aduc direct de la Piata de Peste din Valencia, abia scos din mare. August, in Pipera. Au venit cu cateva inovatii, printre care preturile fixe la gatit.

Aizkora Gastrobar e un restaurant spaniol cu mancare buna si cu servicii remarcabile, deschis pe Calea Dorobantilor, aproape de ASE. Bucatarie hispano-basca contemporana, cu cateva accente de creativitate. Preturi decente, primitor, tineresc, merita o vizita.

Abia deschis, in octombrie, al doilea restaurant al celor faimosi pentru micii lor, La Cocosatu (Clucerului). Bucatarie romaneasca traditionala, la fel ca si in Baneasa, insa aici e un restaurant frumos, bine amenajat, curat, cu servicii bune. Preturile, in special, sunt mici pentru aceasta zona instarita a Bucurestiului.

Un restaurant mare, bine amenajat, cu o terasa spectaculoasa in Piata Alba Iulia, chiar in rond, august. Arogant by Loka, bucatarie italiana clasica, destul de bine facuta si prezentata. Probabil cel mai bine construit intr-o zona in care nu gasesti ceva pentru care sa vrei sa te intorci neaparat.

S-a redeschis restaurantul de la Clubul Taranului, in Monetariei. Dar multi au avut o surpriza de proportii sa gaseasca La Mama Clubul Taranului acolo, adica ceva destul de diferit fate de ceea ce le intrase in obisnuinta. Aparitia a provocat multe reactii adverse, sa vedem cum le va face fata. Bucatarie urbana romaneasca. Din august incoace.

In Centrul Vechi, in august, apare Le Bab. S-a lipit de Caru cu Bere. Un restaurant minimalist cu specific oriental modern, copia (sau franciza) unui concept in voga la Londra. Emancipat, facut exclusiv pentru noile generatii, traditionalistii se vor simti stingheri acolo, nepotriviti in peisaj.

Acum cateva zile s-a deschis Dabeef in Agora Floreasca, in locul lui Yasou. Tot al lor este, adica al celor care au si Osho in Primaverii. Specific multicuisine, preponderent steakhouse, au cateva feluri din diverse bucatarii mari, cunoscute. Mancarea destul de buna, amenajat mult mai inspirat si mai bine de data aceasta, se pare ca au invatat lectia.

Tot in zona, tot un steakhouse, dar de data aceasta unul minuscul. In Piata Floreasca, vizavi de fostul Madame Pogany. Au o minibacanie cu carnuri din Spania, vita si porc, salamuri. Meniul e simplu, insa mancarea e pregatita cu grija, carnea buna si ceva mai ieftina decat la alte steakhouses. E foarte mic, au vreo trei mese. CAU, deschis in vara.

Trattoria Verdi Victoriei e ceea ce-i spune numele. Bucatarie italiana populara, dar si multicuisine, pentru ca se adreseaza precis miliardelor de corporatisti din zona, si incearca sa le dea ce cred ei ca se vinde mai bine. In locul lui Osteria Gioia, deschis in iulie. E o cantina buna, pentru cei din zona sau in trecere.

CPWHF, la fel de original si de urban ca numele, clientela adecvata conceptului. Cafenea si bistrou neo-boem, noua generatie de mini-localuri hipster. CPWHF inseamna Coffee Place With Honest Food. August, intr-un garaj de la Piata Charles de Gaulle.

Politica & Delicateturi e un alt restaurant mare al lui Mircea Dinescu, deschis la Hala Traian de cateva zile. Bucataria lui romaneasca reinterpretata pe ici, pe colo, pornind de la cea traditionala, taraneasca. Cine a fost la Lacrimi si Sfinti isi poate imagina ceva asemanator in farfurie.

AltFel, bucatarie urbana, mic bistrou de breakfast all-day, preponderent hamburgeri si clatite. Un concept la moda in Occident, sa vedem cum va prinde la noi, unde mancatul dimineata in oras e o noutate. Iunie, la Piata Dorobantilor, pe una dintre stradute.

The Mark e o braserie si restaurant cu autoservire la parterul unei imense cladiri noi si ultramoderne de birouri de la Gra de Nord. Mare e si el. E de tinut minte, pentru ca sunt putine restaurante serioase in zona. Mancarea e destul de buna, serviciul eficient. Bine amenajat. In vara, si acesta.

Costelaria (Barbu Vacarescu) e un restaurant de coaste… Unii cunosc Costelaria din Palatul Bragadiru, si le e usor sa-si imagineze ceva similar pe Barbu Vacarescu, chiar unde incepe Lacul Tei. Insa acesta nu intr-un palat, ci la parterul unei anodine cladiri de birouri. Cei care mananca astfel de carnuri l-or gasi interesant. Deschis tot in vara.

Forever Young, restaurant & club, multicuisine, deschis intr-un colt mai putin circulat al Centrului Vechi, unde Calea Victoriei se varsa in Dambovita. Mancare destul de buna, insa prea cuminte totul acolo, dupa parerea noastra.

Enjoy e o ciudatentie de restaurant libanez, deschis in august vizavi de ASE-ul de pe Calea Dorobantilor. Nu inteleg de ce nu l-au lasat cafenea, pur si simplu. Pentru ca asta este, restaurant in niciun caz. Oricum, merita citit ce am scris despre ei.

Artemis e restaurantul unui nou mic hotel grecesc de pe Eminescu – de aici numele. Insa nu e si el grecesc, e ceva multicuisine. Mancarea destul de banala, si nici ambianta nu e cine stie ce, asa ca poate sa fie privit doar ca local de proximitate. In ciuda descrierii bombastice pe care si-au facut-o pe site.

In iunie am invatat un cuvant nou. Un regionalism, e drept, coclinta fiind un fel de turta umpluta cu diverse, ceva asemanator pizzei. Cred ca cineva si-a asumat un risc deschizand chiar in centru, in Piata Victoriei, un restaurant destinat exclusiv acestor mancaruri destul de rudimentare, in fond: Coclinta Brasserie la Cucu. Nu sunt rele, te poti satura cu ele la un pranz, insa mi-e greu sa-mi imaginez pe cineva venind din alt cartier doar pentru a se delecta cu coclinte.

O oarecare noutate este sa vezi un mic bistrou fast-food destinat exclusiv chiftelutelor cu sos. A aparut pe Calea Dorobantilor, intre Perla si ASE, vizavi de Nicolai. Si i-au spus Balls., ca in americana. Mai interesanta decat mancarea pare sa fie ambianta, fiindca s-au pozitionat de la inceput ca un bistrou boem, cu o clientela distincta, aparent din anturajul intemeietorilor.

Si cateva restaurante noi la care inca nu am ajuns:

Ieri s-a deschis Pippo’s. Pe strada Paris, aproape de Piata Victoriei, in locul lui Randevu Bistro. Pippo e un bucatar italian aciuit de multa vreme prin Bucuresti. A lucrat in niste restaurante cunoscute, apoi si-a facut restaurantul lui in Cartierul Francez, unde acum e NADASAN.

Blid – locanta romaneasca. E ceva foarte interesant, deschis de cateva zile. Bucataria romaneasca studiata si documentata temeinic de un jurnalist pasionat.

Pazzo e o pizzerie, si probabil inca vreo cateva mancaruri italienesti, deschis de catre turcul care a avut Vacamuuu si l-a vandut. Sunt pe Calea Floreasca, chiar vizavi de Promenada Mall, in locul unui defunct City Grill.

Zaar, un restaurant mare in Parcul Herastrau, fata in fata cu Isoletta, unde a fost un mare restaurant turcesc. Multicuisine, deschis doar seara.

Casa Boierilor pare sa fie un restaurant de petreceri pentru o anumita clientela distinctiva, asa cum te duce gandul cand te uiti la pozele de pe site-ul lor. Pe Popa Nan, lipit de NOUA, in casa cu o foarte frumoasa curte, in care au fost mai multe restaurante de-a lungul vremurilor. Bucatarie romaneasca traditionala, desigur…

Exclusive Zone de pe Paris, aproape de Piata Dorobantilor. Nu e un restaurant, si un luxos champagne and cigar lounge, deschis in septembrie.

Foarte interesanta este si cafeneaua cu galerie de arta, sau galeria de arta cu cafenea, cum vreti sa o luati, deschisa in Centrul vechi langa Biserica Zlatari, vizavi de magazinul Victoria. Cafe-bar cu ceva snacks si deserturi, merita vizitat. Uitati-va dupa Gold Bar Cafe.

SushiRoom apare ca restaurant nou pe site pentru ca s-a mutat din Piata Dorobantilor inapoi in centru, pe Episcopiei, vizavi de Atheneul Roman. Sushi, bucatarie japoneza si asiatica, unul dintre cele mai bune din oras.

Courtyard Bucharest Floreasca, un hotel din grupul Marriott, s-a deschis in Pipera de cateva zile, vizavi de Promenada Mall, si am auzit ca au un restaurant bun acolo. O sa ajung in curand.

Si sa termin cu un mare restaurant care isi face incalzirea sa intre in viata bucurestenilor foarte curand: Gabbiano din Piata Floreasca, in locul lui Madame Pogany. Ma tot uit pe geam si vad cum se lucreaza de zor, investitia e consistenta, se pare ca va fi ceva foarte interesant. E al celor care au Potcoava din Giulesti si inca unul sau altele doua…

Articol preluat din Restocracy.ro cu acceptul autorului.

Vezi și…

Robotul-cameristă

Comentariile sunt închise