Ionuț Olteanu reînvie tradiția. Usturoiul la Dărăști

Fermierul Ionuț Olteanu vrea să reînvie tradiția – usturoiul la Dărăști, o zonă cunoscută pentru cultivarea cepei și a usturoiului. A început cu câteva hectare, cu sămânță strânsă de pe la oamenii din localitate și are în plan să tot crească an de an, astfel încât să ajungă undeva la 300 de hectare.

Și poate dacă lucrurile vor merge așa cum se gândește el, va produce destul usturoi, cât să iasă și pe piața externă, unde acum spaniolii și chinezii fac regulile.

“Văzând că moare o lume și un produs, am zis că nu se poate să îl las așa și am hotărât să cultiv usturoiul de Dărăști. Am început cu 23 ha, am luat-o din poartă în poartă până am strâns sămânță autohtonă pentru 7 ha, am reușit să am sămânță cu o varietate locală și până la 23 ha am adus usturoi de pe piața europeană, white care este cel mai cunoscut, dar inferior ca și calitate, gust, aromă. În acest an, reușesc să cultiv 70 ha, din care 20 ha în primăvară, am reușit să strângem din cele 7 ha din primul an să avem 50 ha strict cu usturoi românesc. Nu se compară, poți să îl păstrezi de pe un an pe altul, față de 3-4 luni cât ține cel normal”, a declarat la BucharestFodSummit Ionuț Olteanu.

Mai rămâne totuși o dorință: să reânvie și tradiția cu funii, pentru că și aspectul este mai elegant.


Citește și – Două produse tradiţionale românești în topul mondial al celor mai apreciate salamuri şi cârnaţi


 

Comentariile sunt închise