Două produse tradiţionale românești în topul mondial al celor mai apreciate salamuri şi cârnaţi

Două celebre mezeluri româneşti au fost incluse în primele zece cele mai apreciate salamuri din lume, de către un site cu specific culinar. Este vorba despre Salamul de Sibiu şi Babicul de Buzău, produse tradiţionale protejate în Uniunea Europeană, potrivit Adevărul.

Tasteatlas.com este un agregator de articole despre mâncare şi turism culinar. Portalul deţinut de o companie croată reuneşte recenzii critice, reţete autentice şi articole despre ingrediente sau mâncăruri populare din diverse zone ale lumii.  

Gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale, tasteatlas.com a publicat deja peste 10.000 de articole despre mâncăruri, băuturi şi ingrediente şi circa 9.000 de recomandări pentru restaurante, scrise în ton cu nevoile călătorilor înfometaţi.  

 ”Top 10 cele mai apreciate salamuri şi cârnaţi din lume” este printre cele mai recente articole publicate. Aici, România figurează cu două mărci vestite de mezeluri, una dintre ele ocupând chiar primul loc. Cele mai multe produse sunt din Croaţia. Clasamentul a fost creat în urma părerilor oferite de cititori.  

Pe locul şapte a fost plasat Salamul de Sibiu. Prezentat ca fiind preparat după o reţetă veche de peste 100 de ani, salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud şi apoi afumat, produs în provincia românească Sibiu.   

Conţine slănină tocată mare şi bucăţi de carne de porc, dintre cele mai bune, ”aromate cu o selecţie tradiţională de mirodenii, inclusiv sare, piper şi usturoi

Salamul de Sibiu se ţine la maturat cel puţin 90 de zile, până când capătă calităţile dorite de aromă şi dezvoltă un strat alb format din mucegaiul nobil Penicillium Nalgiovensis. Salamul degajă o aromă unică de fum cu iz uşor de usturoi.  

Pe primul loc, Babicul de Buzău Babicul este prezentat ca un salam tradiţional românesc, crud, uscat, originar din judeţul Buzău. ”Unele versiuni se prepară din carne de miel, însă acest salam conţine de obicei un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute”, spun autorii articolului.  

Amestecul de carne este introdus apoi în maţe subţiri de vită, care sunt apoi presate, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă. Acest salam tradiţional, care provine de la populaţii venite odinioară de la sud de Dunăre şi stabilite lângă Buzău, se consumă ca aperitiv, dar şi în diverse preparate româneşti, cum ar fi supe de legume, omlete, pilafuri sau tocăniţe.  

În clasamentul publicat de tasteatlas.com mai apar produse din Croaţia, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria şi Spania. Pe locul doi este Kulen, un produs tradiţional croat, iar pe locul trei, Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.

Sursă: Adevarul.ro


Vezi și …

Soiuri de mere și pere dezvoltate de IRTA și Fruit Futur, adaptate la climate calde

Comentariile sunt închise